Jurnalismul social, cursul care ne învață să scriem despre oameni şi problemele lor

Jurnalismul social, cursul care ne învață să scriem despre oameni şi problemele lor

Problematica socială este o componentă esenţială a tuturor buletinelor de ştiri TV, radio și online. Omul de rând şi problemele lui ajung frecvent în atenţia presei, iar jurnalistul a devenit, în ultimii ani, asemeni unui povestitor ce are rolul de a informa publicul despre aceste cazuri. Cursul de Jurnalism social, care se ţine la ŞSAJ, vine să-i ajute pe studenţi să descopere subiectele despre oameni simpli. Instructorul cursului, Vitalie Dogaru, îi învăța pe discipolii ȘSAJ cum să abordeze corect teme „delicate”.

Cursul a durat șase zile, timp în care studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism au făcut mai multe exerciții pe teren și au realizat două materiale. Primul articol a fost scris după ce ei, împreună cu instructorul, au vizitat Centrul de recuperare și integrare socială pentru copii cu dezabilități „Tony Hawks” din capitală. Scopul vizitei a fost observarea cât mai fidelă a realităţii şi redarea cât mai clară şi exactă a celor văzute şi documentate.

Tinerii jurnaliști au trecut printr-o adevărată probă de „foc”, unora dintre ei fiindu-le foarte greu să își stăpânească emoțiile, atunci când trebuiau să scrie despre copiii cu nevoi speciale. Aceasta chiar dacă, nu o dată, Vitalie Dogaru i-a atenționat „jurnalistul nu trebuie să se implice emoțional, să plângă ori să-l jelească pe interlocutorul său...”.

Pentru realizarea celui de-al doilea articol studenții ȘSAJ au avut la dispoziție trei zile, timp în care au documentat subiecte cu tematică socială, au discutat cu sursele, au ales de sine stătător subiectul, după care ei înșiși au editat și au machetat materialele.

În timpul orelor studenţii au aflat mai multe informații despre instituţiile sociale şi arealul subiectelor cu caracter social. Discipolii ȘSAJ au înțeles care este impactul materialelor cu tematica socială, cum pot fi abordate temele„ delicate” și de ce respectarea  normelor etice și deontologice este esențială în acest gen jurnalistic. Mai mulți studenți au recunoscut că, deși a fost foarte complicat, acest curs le-a întărit „imunitatea profesională” și i-a făcut să fie mult mai siguri pe sine. „Acum am înțeles ce înseamnă responsabilitatea socială a jurnaliștilor”, a spus studenta Svetlana Parfeni.

Acest site folosește cookies

Am înțeles