Jurnalismul radio: învățăm să transmitem mesajul pe calea undelor
Care este specificul jurnalismului radio? Prin ce se deosebește un text scris pentru ziar sau online de unul pentru radio? De ce informația este efemeră și cum să-i atragem atenția radioascultătorului? La aceste întrebări discipolii ȘSAJ au răspuns în cadrul cursului Jurnalismul Radio. Timp de trei săptămâni împreună cu studenții au lucrat: Liliana Nicolae, reporteră și editoră la „Europa FM” din București, Tamara Grejdeanu, Liliana Barbăroșie și Diana Răilean, jurnaliste la Radio „Europa Liberă”.
Jurnalismul Radio este unul dintre cele mai complexe cursuri care se țin la ȘSAJ. Pentru a le oferi cât mai multă informație utilă studenților, acesta a fost împărțit în patru module. Primul - Abilități Tehnice - a avut scopul de a-i iniția pe studenți în secretele sunetului radiofonic. Împreună cu Tamara Grejdeanu tinerii jurnaliști au învățat să lucreze cu programul digital de editare, însușind întregul proces - de la înregistrarea sunetului și până la difuzarea acestuia.
Despre regulile de scriere a unui text pentru radio, dar și despre conținutul materialelor radiofonice studenții au discutat în cadrul celui de-al doilea modul. Sub îndrumarea Lilianei Barbăroșie discipolii au realizat câteva materiale: un sound pictures, un interviu și o știre. Instructoarea a spus că în radio este foarte important ce cuvinte folosești și le-a recomandat studenților să scrie cât mai simplu și pe înțelesul tuturor. „În radio, informația este efemeră. Un reporter sau un prezentator de radio are doar o singură șansă”, a adăugat jurnalista.
Despre caracteristicile reportajului și ale pachetului radiofonic studenții au discutat în cadrul celui de-al treilea modul. Ghidați de Liliana Nicolae, discipolii au testat pre-documentarea, munca pe teren și au realizat propriile materiale jurnalistice. La finalul celor patru zile de curs, instructoarea i-a îndemnat pe studenți să fie mai curioși, mai informați, cât mai creativi și originali în profesia pe care au ales-o. „Nu poți fi jurnalist stând în birou”, a conchis Liliana Nicolae.
Ultimul - cel mai complicat și, în același timp, cel mai interesant - modul a fost Radio News Room. Acesta a durat patru zile, timp în care studenții au realizat, în echipă, două emisiuni radio și un buletin de știri. Tinerii au lucrat în condițiile unei redacții și au aflat că rezultatul final depinde de implicarea fiecărui membru al echipei. Instructoarea Diana Railean a rămas mulțumită de rezultat și le-a sugerat studenților să tindă în continuare spre o carieră de succes în jurnalism: „Nu vă opriți aici. Citiți în fiecare zi. Documentați-vă și fiți mereu informați!”.
De astăzi, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism începe cursul Jurnalism TV.