La ŞSAJ se ţine, în premieră, cursul de Jurnalism despre populaţie

La ŞSAJ se ţine, în premieră, cursul de Jurnalism despre populaţie

Materiale complete, bine organizate şi clare pe teme de actualitate din domeniul socio-demografic - asta vor face în următoarele două săptămâni studenţii promoţiei 2015-2016, la cursul de Jurnalism despre populaţie. Modulul se predă pentru prima dată la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism şi a fost conceput în colaborare cu Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA).

Cursul de Jurnalism despre populaţie îşi propune să familiarizeze studenţii cu noţiuni generale despre demografie şi termeni din domeniu, precum şi să transmită cunoştinţe care să conducă la educarea unui jurnalist capabil să scrie texte, să analizeze probleme şi să promoveze valori şi principii sănătoase şi general-umane.  Cursul se va concentra asupra unor termeni-cheie, precum „dezvoltarea umană”, „calitatea vieţii”, „sporul natural”, “îmbătrânirea activă”, „sănătatea populaţiei” şi altele.

„La acest curs, studenţii vor învăţa să scrie despre populaţie. Vor aborda subiecte pe teme generale, dar vor ilustra şi cazuri simple, punând accent pe om şi pe drepturile sale. Cursul se dorește o completare a celorlalte cursuri de specialitate predate la ŞSAJ. Acesta le va oferi studenților un background informaţional, pe care îl vor folosi ulterior, la realizarea subiectelor pentru celelalte cursuri, mai cu seamă pentru Jurnalismul economic şi cel social”, a specificat Vitalie Dogaru, instructorul care ține, în premieră, cursul de Jurnalism despre populație. Potrivit acestuia, tematica socio-demografică este o sursă continuă de inspiraţie pentru jurnalişti. Totuşi, agenda publică nu  e completă la acest capitol, fiind nevoie de mai multe îmbunătăţiri pe dimensiunea dată.

 „ Este important ca presa să vorbească despre problemele ce ţin de populaţie. Prin modul in care jurnaliştii comunică aceste probleme publicului, se pot influenţa politicile statului  cît şi comportamentul şi atitudinea populţiei. Iată de ce e crucial ca aceste subiecte să fie reflectate correct şi să fie centrate pe oameni. De aici şi dorinţa UNFPA de a contribui la dezvoltarea capacităţilor jurnaliştilor de a opera cu datele ce ţin de problemele de populaţie în Republica Moldova. Cursul de Jurnalism despre populaţie vine să susţină acest interes al nostru. Astfel vor  fi instruite mai multe generaţii de jurnalişti, care ulterior vor aduce schimbarea prin comunicarea acestor subiecte” a punctat Natalia Cojohari reprezentanta adjunctă a  UNFPA in Moldova la întîlnirea cu studenţii Şcolii. 

Acest curs a fost elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul UNFPA, Fondul ONU pentru Populație în Republica Moldova și nu prezintă în mod necesar punctul de vedere al UNFPA, al Organizației Națiunilor Unite sau al oricărei dintre organizațiile sale afiliate. 

 

 

Acest site folosește cookies

Am înțeles