Articole lungi, învățăm să „povestim” în detalii un om sau un eveniment

Articole lungi, învățăm să „povestim” în detalii un om sau un eveniment

Reportajul, portretul (feature), necrologul și documentarul de presă sunt câteva dintre genurile jurnalistice noi, însușite cu succes de către studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism. Toate au fost studiate, timp de cinci zile, în cadrul cursului Articole lungi, ținut de Alina Radu, directoarea publicației „Ziarul de Gardă”. Tinerii au testat observația proprie, au fost martori oculari ai unui eveniment, au făcut cu lux de amănunte portretul unei persoane și au învățat să scrie un necrolog.

Cursul a început cu o introducere despre genurile jurnalistice care se încadrează în categoria „articole lungi”. Studenții au aflat că există mai multe tipuri de reportaje, au învățat care sunt principiile și structura acestui gen de materiale, iar instructoarea le-a atras atenția asupra faptului că cea mai importantă - și obligatorie - caracteristică a unui reportaj este prezența jurnalistului la fața locului. Totodată, Alina Radu a ținut să menționeze că, spre deosebire de știre, în reportaj jurnalistul poate să folosească diverse tehnici literare pentru a descrie cât mai clar și detaliat atmosfera. „Cititorul trebuie să vadă, să audă și să simtă”, le-a spus instructoarea. A urmat partea practică a cursului, iar discipolii au avut de realizat un reportaj, un portret și un necrolog.

Cum „se nasc” idei pentru reportaje, unde găsim subiecte și cum să scriem diferit, interesant și captivant? Pentru a afla răspunsuri la aceste întrebări, Alina Radu i-a invitat la discuții pe doi dintre jurnaliștii specializați în scrierea reportajelor și a portretelor: Polina Cupcea, una dintre fondatoarea portalului „Oameni și Kilometri”, și Dorin Galben, prezentator 10 TV. Invitații, care sunt și doi dintre absolvenții de succes ai Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, au împărtășit cu studenții detalii interesante din experiența lor profesională, au discutat despre cum o idee devine subiectul unui reportaj și au punctat importanța observației și a detaliilor.

Specializată pe longread-uri - articole scrise în tehnica storytelling -, Polina Cupcea a menționat că un reportaj sau un portret trebuie să fie scrise într-un limbaj simplu, dar atractiv pentru public. „Subiectul trebuie să fie cât mai exotic, mai pitoresc și diferit de ceea ce au scris alții. Ieșiți din tipare, mergeți în sate, discutați cu oamenii simpli. Ei sunt cea mai importantă sursă de idei pentru istoriile voastre”, a conchis jurnalista.

Următorul curs la care vor participa studenții ȘSAJ este Legislația Mass-Media.

Acest site folosește cookies

Am înțeles