Articole lungi: original trebuie să fie și reportajul, și necrologul

Articole lungi: original trebuie să fie și reportajul, și necrologul

Reportajul, schița de portret și necrologul - sunt câteva genuri jurnalistice noi, însușite cu succes de către discipolii Școlii de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ). Toate au fost învățate în cadrul modulului Articole lungi, ținut recent la școală. Instructoarea cursului a fost directoarea publicației „Ziarul de Gardă”, Alina Radu.

Cursul a durat cinci zile și a fost unul preponderent practic, iar regimul de muncă al studenților a fost destul de tensionat. Totuși, tinerii au însușit cu succes tehnicile de elaborare a unui reportaj, au realizat o schiță de portret și au scris un necrolog. Pe durata orelor studenții au lucrat intens pe teren, unde au colectat informații, subiecte și istorii interesante pentru articolele lor, dar au avut și câteva exerciții practice în grup.

În cadrul cursului studenții au aflat care sunt elementele unui reportaj, ale unui feature și ale unui necrolog. „Nu orice întâmplare la care participă jurnalistul poate deveni un reportaj și nu orice istorie umană poate deveni feature”, a spus instructoarea. Ea a menționat, totodată, că jurnalistul trebuie să țină cont de câteva elemente importante atunci când începe să scrie un reportaj: proximitatea temporală, proximitatea spațială și noutatea evenimentului. Jurnaliștii nu trebuie să uite, însă, nici de publicul căruia i se adresează. „Scrieți cât mai simplu, clar și cu acuratețe”, i-a atenționat Alina Radu.

Studenții au mărturisit că acest curs complex i-a ajutat să înțeleagă mai bine specificul celor trei genuri jurnalistice și au promis că, atunci când vor lucra în redacții, vor ține cont de toate sugestiile și recomandările instructoarei. „Am învățat să văd în oameni ceea ce alții nu văd”, ne-a spus pe final de curs studenta Liliana Botnariuc.

Acest site folosește cookies

Am înțeles