Jurnalismul comunitar, cursul care aduce spiritul unei localități

Jurnalismul comunitar, cursul care aduce spiritul unei localități

Ultimul curs din anul academic 2016-2017, Jurnalismul comunitar, i-a dus pe studenții ȘSAJ într-o localitate pitorească din raionul Căușeni - satul Săiți, căruia i-a și fost dedicat ziarul Vatra”, rezultat din această vizită. Discipolii școlii au reușit să reflecte perfect, în cele opt pagini, spiritul și identitatea locului. În publicație se regăsesc istorii de viață și destinele oamenilor din sat, cu grijile și problemele cotidiene, cu tristeți și bucurii. Alături și împreună cu studenții au lucrat instructorii Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API) și Angela Ivanesi, designer machetatoare.

Cursul a durat șase zile, timp în care studenții au avut de realizat una dintre cele mai importante lucrări - ziarul comunitar. În prima zi de curs Petru Macovei le-a vorbit despre specificul acestui gen jurnalistic, au analizat mai multe publicații și au desemnat împreună echipa redacțională. A urmat documentarea și deplasarea în localitate. Discipolii școlii au avut la dispoziție câteva ore, timp în care au discutat cu oamenii din localitate, au cunoscut istoriile și poveștile lor de viață.

După ce au adunat toată informația necesară, studenții au trecut la etapa de scriere, redactare și machetare a textelor. Acest curs a fost un adevărat test de rezistență pentru tinerii jurnaliști, deoarece s-a lucrat în regim de redacție, cu planificare și termene-limită. Cel mai important este că studenții au înțeles cât de mult contează în jurnalism munca de echipă. După trei zile de lucru, ziarul a fost machetat și trimis la tipografie. A urmat cea mai emoționantă și, totodată, cea mai responsabilă etapă a cursului - revenirea în sat. Studenții au împărțit „Vatra” tuturor locuitorilor din Săiți, care au fost încântați să vadă un ziar realizat exclusiv despre și pentru ei. „Suntem mândri să avem un ziar al nostru, al săițenilor”, a spus Rodica Pavlenco, directoarea Casei de Cultură din sat.

Instructorul Petru Macovei s-a arătat mulțumit de rezultat și i-a lăudat pe studenți pentru ceea ce au reușit să facă într-un timp foarte scurt. Directorul executiv al API consideră că ziarul „Vatra” este una din cele mai bune publicații din câte s-au realizat până în prezent la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. „Este un ziar care emană căldură și în care transpare spiritul comunității. Și asta este cel mai important”, a spus la finalul cursului Petru Macovei.

Și studenții au rămas impresionați de acest exercițiu, care a fost o adevărată probă de foc pentru ei. „Nu a fost deloc simplu, dar a fost destul de interesant”, a afirmat studenta Cristina Cornescu. Fiind redactora-șefă a acestei publicații, Cristina spune că cel mai greu a fost scrierea cât mai simplă a textelor. „Trebuia sa utilizăm cuvinte care să ne apropie de eroii noștri, de bucuriile și tristețile lor. Am devenit adevărați povestitori ai localnicilor”, a conchis Cristina.

În luna mai discipolii ȘSAJ lucrează la realizarea proiectelor finale. Prezentarea publică a acestora va avea loc pe 30 și 31 mai.

Acest site folosește cookies

Am înțeles