Legislația mass-media, cursul ce îi responsabilizează pe jurnaliști

Legislația mass-media, cursul ce îi responsabilizează pe jurnaliști

Ce este un subiect de interes public, când jurnalistul este obligat să divulge sursele, în ce cazuri poate fi limitat accesul la informație, ce este secretul de stat, când este permisă intervievarea unui copil și în ce mod sunt acordate Licențele de emisie - sunt doar câteva dintre întrebările la care studenții ȘSAJ au căutat și au găsit răspunsul în cadrul cursului de Legislația mass-media. Cea care i-a inițiat pe discipoli în articole și legi a fost jurista Tatiana Puiu.

Legislaţia mass media este un modul preponderent teoretic, având ca obiect de studiu aspectele fundamentale ale legislaţiei şi ale bunelor practici în activitatea mijloacelor de informare în masă. Cursul a durat cinci zile, timp în care tinerii au studiat diverse legi și articole ce vizează în mod direct munca unui jurnalist. Tatiana Puiu le-a povestit în detalii despre legile ce reglementează funcţionarea presei în Republica Moldova, le-a adus exemple de bune practici europene în domeniul mass-media şi cel al libertăţii de exprimare, şi le-a explicat rolul şi poziţia Curţii Europene pentru Drepturile Omului în litigiile ce vizează presa.

În timpul cursului, studenții au avut și câțiva invitați speciali. Reprezentantele Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM) - avocata Olesea Doronceanu și coordonatoarea programului de Litigare&Advocacy, Natalia Mardari-Grebencea - au discutat cu viitorii jurnaliști despre stigmatizarea și reflectarea în presă a persoanelor infectate cu HIV/SIDA. Potrivit lor, efectele discriminării acestei categorii de persoane sunt dramatice nu doar pentru cei stigmatizaţi, dar şi pentru cei care discriminează. În acest context, Natalia Mardari a menţionat că persoanele infectate cu HIV/SIDA vor fi mereu tentate să-şi ascundă acest diagnostic, vor evita să meargă la medic și vor falsifica actele medicale, lucru ce „ar putea pune în pericol nu doar sănătatea şi viaţa lor, dar şi a celor din jur”.

Un alt invitat al ȘSAJ a fost vicepreședintele CEC, Nicolae Damaschin. El a discutat cu studenţii despre activitatea şi atribuţiile Consiliului Coordonator al Audiovizualului, despre securizarea spațiului informațional, dar și despre situația mass-media din țară. Subiectul ce a stârnit polemici a fost cel legat de monitorizarea campaniei electorale. Potrivit reprezentantului CEC, știind că sancțiunile sunt nesemnificative, radiodifuzorii încalcă în mod conştient legea.

În prezent la ȘSAJ se ține cursul de Jurnalism radio. Modulul va dura aproape trei săptămâni, răstimp în care studenții vor lucra în regim de redacție.

Acest site folosește cookies

Am înțeles