Patru săptămâni de Jurnalism TV, în regim de muncă de teren
Patru săptămâni - atât a durat cursul de Jurnalism TV la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism. Instructorii Dumitru Marian, Dorin Scobioală, Oxana Iuteş şi Andrei Cibotaru le-au dezvăluit studenţilor secretele meseriei de jurnalist de televiziune dar, mai ales, partea ascunsă a medaliei acestui gen de presă - cum este viaţa dincolo de ecranul albastru şi cum „iau naştere” reportajele TV.
Studenţii au aflat care este procesul de lucru într-o televiziune - de la şedinţa de planificare până la apariţia materialului „pe sticlă”, şi anume: identificarea subiectelor, scrierea, scurtarea, editarea şi aranjarea acestora într-un program de ştiri. Pentru această, în timpul cursului, s-a lucrat în regim real de redacţie TV.
În prima săptămână studenţii au învăţat să utilizeze camera de filmat, precum şi programul de editare video. Îndrumaţi de instructorul Dumitru Marian, ei au însuşit cum se focusează corect camera în timpul unei filmări, câte planuri de filmare există, ce înseamnă formatare şi captură video, cum se realizează o burtieră pentru o ştire sau un reportaj TV, care e rolul efectelor speciale în materialele jurnalistice.
În cea de-a doua săptămână Dorin Scobioală le-a vorbit tinerilor jurnalişti despre ştire, reportaj şi interviu TV. El le-a dezvăluit mai multe secrete din bucătăria TV- despre dres-codul unui reporter TV, ce este şi cum se face un stand-up, cum să se prezinte un reporter în faţa camerelor de luat vederi. În cadrul cursului studenţii au învăţat structura unui reportaj TV. Acum ei ştiu ce este intro, beta şi sincron.
Cea de-a treia săptămână a debutat cu vizionarea şi comentarea mai multor ştiri şi reportaje TV, împreună cu jurnalista Oxana Iuteş, care de asemenea i-a învăţat pe studenţi procesele şi componentele jurnalismului TV. Împreună, ei au identificat subiecte de ştiri, au scris şi au editat de sine stătător materialele. Oxana le-a atras atenţia asupra faptului că, pentru fiecare reporter de televiziune, munca pe teren este una esenţială şi că, uneori, tocmai acolo se pot „naşte” noi subiecte de ştiri. Totodată, jurnalista a subliniat faptul că un reporter care lucrează în televiziune trebuie să fie nu doar curios, dar şi corect în munca pe care o face zi de zi.
Cursul a culminat cu cinci zile de „foc” - News Room TV. Ghidaţi de instructorul Andrei Cibotaru, studenţii au lucrat în regim de redacţie reală. Chiar din prima zi studenţii au devenit reporteri adevăraţi. S-au înarmat cu microfoane, camere de luat vederi, trepiede şi au pus în practică toate cunoştinţele acumulate la orele teoretice.
În fiecare dimineaţă, la ora 8.30, avea loc şedinţa în cadrul căreia studenţii propuneau subiecte pentru ştiri. După lucrul intensiv pe teren, ei scriau şi montau reportajele proprii, iar la ora 17.00 urmăreau buletinul de ştiri pe care l-au realizat. Cel mai greu, spun studenţii, a fost respectarea dead-line-ului - un test de rezistenţă în televiziune. Dar viitorii jurnalişti au reuşit să prezinte la timp materialele video.
Petru Garciu, unul din studenţii ŞSAJ, a spus că anume în cadrul acestui curs a înţeles cât de important pentru un jurnalist este planificarea zilei de lucru. „Am avut nişte emoţii de neuitat. Agenda încărcată şi realizarea materialelor video în timp foarte scurt m-au făcut să percep altfel jurnalismul de televiziune. Cel mai important lucru pe care l-am învăţat este că, atunci când mergi în teren, trebuie să fii cât mai documentat şi să scrii ştiri altfel decât ceilalţi colegi”, a adăugat Petru.
„Jurnalism TV a fost cel mai zbuciumat curs de până acum și unul dintre cele mai provocatoare. În aceste săptămâni am reușit să învățăm cum să selectăm subiecte interesante, cum să convingem sursele să ne vorbească în fața camerei de filmat și toate acestea - până la buletinul de știri de la 17.00. Am avut instructori excelenţi, de la care am învățat ce înseamnă un material video bun, pentru ca telespectatorul să înțeleagă fără sunet ce am vrut să spunem…”, a spus studenta Liliana Croitor.
Pe final, instructorul Andrei Cibotaru, a venit şi cu câteva sfaturi pentru viitorii reporteri. Acesta le-a dorit răbdare, multă muncă, perseverenţă, curaj şi încredere în forţele proprii. Andrei i-a îndemnat pe tinerii jurnalişti „să fure”, în sensul bun al cuvântului, profesia de la cei mai buni jurnalişti din ţară şi de peste hotare.
În această săptămână la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism începe cursul de Visual. Timp de şapte zile studenţii vor învăţa totul despre designul presei scrise.