Autoarea cărții „Prin ochii presei. Moldova. Un sfert de secol”, Valentina Basiul, în vizită la ȘSAJ

Autoarea cărții „Prin ochii presei. Moldova. Un sfert de secol”, Valentina Basiul, în vizită la ȘSAJ

A răsfoit ziarele, pornind de la colecțiile depozitate la bibliotecă încă din luna august 1991, când a fost adoptată Declarația de Independență. A reconstituit, pas cu pas, cronica și evenimentele vremii, iar odată cu ele - istoria Republicii Moldova. Este vorba despre jurnalista Valentina Basiul de la Radio „Europa Liberă”, care la sfârșit de septembrie și-a lansat cartea „Prin ochii presei. Moldova. Un sfert de secol”. Astăzi, autoarea a fost invitata unui nou Club de Discuții la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, iar întrebările au fost despre ideea cărții, despre istoria țării și despre evoluția presei în 25 de ani.

Studenții au fost curioși să afle cum s-a născut ideea unui asemenea volum. Potrivit Valentinei, conceptul a apărut spontan, din marea dorință de a înțelege istoria Republicii Moldova și modul în care au fost reflectate în presa scrisă cele mai importante evenimente politice, economice și sociale prin care a trecut țara.

Pentru a construi o imagine corectă și echilibrată a evenimentelor, jurnalista a citit diverse publicații: oficiale și de opoziție, de limbă rusă sau de română. „Am încercat să îmbin toate vocile și am prezentat subiectele din diferite puncte de vedere, a mărturisit Valentina. Am răsfoit zeci de ziare care au devenit, în timp, documente istorice. Am reconstituit pas cu pas tabloul celor 25 de ani”...

Studenta Maria Șveț a ținut să afle cum au reacționat după publicarea cărții politicienii din actuala clasă politică, dar și cei care au fost cândva la putere. „Fiecare - diferit”, a răspuns zâmbind Valentina. Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe, autoarea oferind un mesaj personalizat fiecărui student.

Valentina Basiul are o experiență bogată în jurnalism. A lucrat la ziarele Timpul și Adevărul Moldova în calitate de reporter politic, editor și redactor-șef adjunct. Din septembrie 2014 este reporteră la Radio Europa Liberă. Colaborează cu Asociația Presei Independente și Centrul pentru Investigații Jurnalistice. Deține mai multe premii profesionale și este printre cei „Zece jurnaliști ai anului 2009”.

Acest site folosește cookies

Am înțeles