La a zecea aniversare, Școala de Studii Avansate în Jurnalism a organizat o dezbatere despre provocările și perspectivele jurnalismului independent
Anul 2016 derulează, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, sub semnul celor zece ani de activitate, în vară școala fiind absolvită de cea de-a zecea promoție de tineri jurnaliști. Cu acest prilej, la 30 septembrie a.c., reprezentanții tuturor celor zece promoții ai școlii s-au reunit în cadrul conferinței cu genericul „Jurnalismul independent: provocările de azi și perspectivele de mâine”. Împreună cu instructorii, dar și cu invitații speciali veniți de peste hotare - Steven Knowlton, Petru Clej și Lina Vdovîi - am discutat despre evoluția jurnalismului din Moldova în ultimii zece ani și despre șansa de supraviețuire a presei independente. Conferința a fost organizată cu sprijinul Misiunii OSCE în Moldova și al Centrului pentru Jurnalism Independent.
În cuvântul său de salut directoarea ȘSAJ, Sorina Ștefârță, a spus că scopul acestui eveniment a fost de a-i reuni, într-o singură zi și un singur loc, pe cât mai mulți dintre absolvenții școlii, dar și de a discuta despre felul în care a evoluat, în ultimul deceniu, jurnalismul din Republica Moldova și care a fost rolul ȘSAJ în contextul dat. Ea a menționat, în același timp, că toate subiectele dezbătute în cadrul conferinței au fost sugerate chiar de absolvenți și instructori, în cadrul unui chestionar elaborat de ȘSAJ.
„Doar câteva idei post-sondaj. Jurnalismul de azi duce lipsă de independență și de integritate. Să-și mențină integritatea este și sfatul pentru cei care vor să își înceapă o carieră în jurnalism. Cei care simt că nu pot, să abandoneze. Starea actuală a presei din Moldova este mai proastă ca niciodată, iar atmosfera degradează continuu. Provocările cu care se confruntă tinerii care încep să practice jurnalismul sunt multe și diverse - de la cele financiare la politicile editoriale ale redacțiilor, de la gramatică la lipsa culturii generale, de la înregimentarea politică la abandonarea deontologiei. Rolul presei, din păcate, este cel de propagandă și de manipulare în loc de - cel corect - de informare corectă a publicului”, a prezentat Sorina Ștefârță, succint, rezultatele sondajului ȘSAJ.
Subiectele au fost dezbătute în cadrul a trei sesiuni. Prima dintre acestea, „Rolul instruirii jurnalistice în formarea profesioniștilor media”, i-a adus în fața absolvenților pe patru dintre instructorii ȘSAJ. Vasile Botnaru, Alina Radu, Dorin Scobioală și Liliana Barbăroșie, care este și reprezentanta celei dintâi promoții a școlii, au povestit despre experiența pe care au avut-o și o au ei cu ȘSAJ și au încercat să propună soluții pentru reanimarea spiritului jurnalistic veritabil. În special, ei s-au referit la importanța respectării eticii și deontologiei profesionale, și la necesitatea solidarității jurnalistice. „Dacă vom pierde meciul cu conștiința vom dispărea definitiv”, a spus Vasile Botnaru.
La rândul său, Steven Knowlton, profesor de jurnalism la Universitatea din Dublin, Irlanda, dar și autorul primului program de studii al ȘSAJ, le-a vorbit participanților la conferință despre modul în care poate supraviețui jurnalismul independent. Acesta a ținut să menționeze că Școala de Studii Avansate în Jurnalism reprezintă o adevărată inspirație pentru el și studenții săi. „Este locul unde se face jurnalismul adevărat. Continuați ceea ce faceți și țineți flacăra aprinsă”, a conchis Steven Knowlton.
În cadrul celei de-a doua sesiuni, intitulată generic „Provocările de azi și perspectivele de mâine ale jurnalismului”, colegul nostru Petru Clej de la Londra, tot el reporter RFI România și instructor al ȘSAJ, a vorbit despre „criza jurnalismului „tradițional” în epoca rețelelor sociale” și despre impactul rețelelor de socializare în activitatea zilnică a jurnalistului. Un subiect aparte, spune Petru Clej, este credibilitatea informației din rețele, dar... „e imposibil să fii jurnalist și să nu fii conectat la rețelele de socializare”.
Reporteră de investigație și reportaj, membră a Comunității „Casa Jurnalistului” din București, jurnalista Lina Vdovîi a venit la eveniment pentru a le povesti colegilor de meserie despre proiectul „Casa Jurnalistului” ca model de jurnalism independent și despre farmecul, dar și dificultățile freelancing-ului în mass-media. Totuși, Lina i-a încurajat pe absolvenții și pe studenții ȘSAJ să practice freelancing-ul și să nu le fie teamă să iasă din zona de confort a unei redacții clasice. „Societatea în care trăim are nevoie de oameni puternici. Trebuie doar să aveți curaj și nebunie”, a mai spus Lina.
Conferința a culminat cu prezentarea unor istorii de succes ale absolvenților Școlii de Studii Avansate în Jurnalism. Angela Zaharova, Anastasia Nani, Diana Răilean, Dorina Gherganov, Lilia Zaharia, Denis Rusu, Veronica Marin, Dorin Galben, Ștefan Grigoriță, Parascovia Rogate și Iurii Botnarenco - reprezentanți ai tuturor celor zece generații de studenți - au vorbit despre provocările meseriei, dar și despre modul în care ȘSAJ i-a determinat să practice un jurnalism corect, independent și echidistant.
În cadrul evenimentului, Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat un concurs pentru absolvenții ȘSAJ. Este vorba despre un premiu în valoarea de 750 de euro care va fi oferit celui mai original proiect sau idee jurnalistică. Mai multe detalii despre concurs vor fi publicate pe www.media-azi.md și pe www.scoaladejurnalism.md.
Conferința a fost organizată cu sprijinul Misiunii OSCE în Moldova și al Centrului pentru Jurnalism Independent. Școala de Studii Avansate în Jurnalism a fost lansată la 4 septembrie 2006 cu scopul de a pregăti jurnaliști pentru mass-media din țară. Din 2006 până în prezent această instituție a fost absolvită de peste 150 de tineri ziariști.