Prima ediție a Clubului de discuții la ȘSAJ, dedicată combaterii discursului de ură în presă
”Presa nu urăște!” - titlul campaniei lansate în luna iulie de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și al cărei scop este să promoveze toleranța și responsabilitatea în mass-media - este un percept valabil în egală măsură la Chișinău, București, Paris sau Moscova. Afirmația le aparține jurnaliștilor Charles Haquet, senior editor la publicația franceză ”L'Express” și Iulia Badea Guéritée, reporteră pentru România și Republica Moldova a revistei ”Courrier International” și editoare a portalului www.voxeurop.eu. Marți, 29 septembrie, ei au fost invitații primei ediții din acest an a tradiționalului Club de discuții organizat la Școala de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ).
Pentru cei doi jurnaliști capitala Republicii Moldova a servit drept punct de reîntâlnire după două destinații mai speciale - Charles Haquet tocmai își încheiase o misiune de investigație la Mariupol, în Estul separatist al Ucrainei, iar Iulia Badea Guéritée a venit la Chișinău după o serie de evenimente în România. Astfel, tema discursului de ură în presă și combaterea lui a fost abordată prin prisma acestor ultime experiențe, dar și a realităților cu care se confruntă în prezent Franța și întreaga comunitate europeană.
Potrivit lui Charles Haquet, corectitudinea este una dintre misiunile supreme ale presei, iar jurnaliștii trebuie să fie conștienți de faptul că de ei și de modul în care vor reflecta ei realitatea depinde, într-o măsură definitorie, atitudinea și comportamentul de zi cu zi al oamenilor față de semenii lor. ”Jurnalistul trebuie să îi ofere publicului o imagine cât mai fidelă și echidistantă a realității, nicidecum să instige, prin relatările sale, la ură și discriminare. Este un principiu extrem de important acum, când întreaga lume pare să fie afectată de crize politice, economice și identitare. Drept urmare, trebuie să punem în aplicare cu și mai multă responsabilitate arma noastră esențială - cuvântul -, fie că scriem despre războiul din Estul Ucrainei, despre criza refugiaților sirieni în Europa sau despre protestele stradale de la Chișinău”, a menționat cronicarul de la ”L' Express”.
În acest context, Charles Haquet s-a referit la cazul revistei de satiră ”Charlie Hebdo” din Franța, amintind că, în ianuarie 2015, milioane de oameni și zeci de lideri politici s-au solidarizat cu echipa acesteia, în semn de protest față de atacul terorist la care fusese supusă redacția. Totodată, el a subliniat că la fel de muți oameni i-au criticat dur pe desenatorii de la "Charlie Hebdo" după ce, acum câteva saptamâni, ei au publicat caricaturi controversate cu un copil sirian refugiat, mort pe o plajă din Grecia. "Este dovada că societatea taxează presa care nu reflectă corect subiectele sensibile".
Iulia Badea Guéritée a vorbit, la rândul său, despre modul pozitiv în care, datorită implicării mai multor actori ai societății civile, a evoluat discursul discriminatoriu în media din România. ”Astăzi, în presa românească, nu mai este jenant să vorbești despre copiii cu autism sau despre persoanele cu dizabilități, așa cum se întâmpla acum un deceniu, când aceștia erau prezentați preponderent în context negativ. Am reușit inclusiv pentru că au fost lansate numeroase inițiative de incluziune a acestor oameni, deopotrivă de către media, structuri de stat și organizații neguvernamentale”.
În cadrul Clubului de discuții, cei doi reporteri francezi s-au referit și la statutul social și cel financiar al jurnaliștilor din țările europene, studenții dorind să afle dacă, în UE, aceasta meserie este una prestigioasă. ”Prestigioasă - cred că da. Oamenii continuă să aprecieze o anchetă serioasă, un reportaj inedit și asta ne bucură. Dar, cu riscul de a vă dezamăgi, o să vă spun că jurnalismul nu este o meserie care te face milionar - poate, cu excepția unor vedete TV care, însă, nu se știe în ce măsură mai practică meseria...”, a spus Charles Haquet. ”Totuși, jurnalismul îți oferă posibilitatea de a crea, de a călători și de a fi liber, iar aceasta este o foarte mare bogăție”, a adăugat Iulia Badea Guéritée.
Clubul de dezbateri la ȘSAJ a fost organizat în cadrul Campaniei „Presa nu urăște!”. Aceasta se desfășoară în cadrul proiectului ”Combaterea discursului de ură în media online și pe rețele de socializare”, implementat cu sprijinul Civil Rights Defenders (Suedia), partener al CJI.