În premieră la ȘSAJ, o dezbatere despre cronica de carte în ziare, reviste, bloguri și Facebook

În premieră la ȘSAJ, o dezbatere despre cronica de carte în ziare, reviste, bloguri și Facebook

„Cronica de carte în ziare, reviste, bloguri și Facebook” a fost tema dezbaterii publice găzduită vineri, 19 mai, de Școala de Studii Avansate în Jurnalism. S-a întâmplat în cadrul unui eveniment de amploare, desfășurat în săptămâna curentă la Cahul, Chișinău și Bălți - Zilele Literaturii Române, ediția a treia. 

Timp de patru zile, iubitorii de carte bună au avut ocazia să se întâlnească și să discute cu mai mulți autori și critici literari din Republica Moldova și România. Vineri, echipa de literați a poposit, în premieră, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, unde s-au întâlnit cu studenții și instructorii ȘSAJ, cu o echipă de viitori jurnaliști de la Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM, care ni s-au alăturat, dar și cu jurnaliști consacrați din varii mass-media.

„De ce avem nevoie astăzi de cronică literară și cum atragem spre lectură tânăra generație?”, astfel a răsunat întrebarea la care au fost provocați să răspundă scriitorii Vitalie Ciobanu, Tatiana Țîbuleac, Paula Erizanu, Iulian Ciocan, dar și criticii și cronicarii Lucia Țurcanu, Alina Purcaru, Dan Coman, Eli Bădică și Mircea V. Ciobanu. Discuțiile au fost diverse - despre cronica de carte, percepția cititorului, jurnalismul cultural și perspectivele lui în epoca modernă - însă în prim-plan a fost cartea și rolul pe care pot și trebuie să îl joace jurnaliștii în relația acesteia cu publicul. Invitații au ținut să sublinieze importanța cronicii literare și au menționat faptul că cititorul contemporan a devenit mult mai informat, având astăzi posibilitatea să-și exprime liber opiniile, inclusiv pe rețelele de socializare. „Criticul este cel care reprezintă opinia cititorului, iar noi trebuie să ținem cont de ceea ce îl interesează”, a spus Mircea V. Ciobanu.

Un alt subiect a fost adaptarea la epoca digitală a jurnaliștilor care scriu despre cultură și literatură. „Inovația și noutatea sunt cuvintele-cheie”, a menționat în context Eli Bădică, redactoră la publicațiile Suplimentul de Cultură și Revista Arte și Meserii din București. Tânăra a ținut să sublinieze că, pentru a atrage atenția cititorului, trebuie permanent să-l uimești, să-i oferi mereu o informație nouă, interesantă și unică. „Trebuie să fii diferit de ceilalți”, a adăugat ea. Ideea a fost susținută și de către scriitorul și publicistul Iulian Ciocan de la Radio „Europa Liberă”. „Trebuie să încerci să fii altfel”, a spus invitatul.

Un interes deosebit a suscitat dezbaterea despre legătura - mai mult sau mai puțin firească - dintre literatură și jurnalism, în sensul că, pentru mulți dintre invitați, jurnalismul fie a precedat activitatea literară, fie a rămas o preocupare paralelă cu ficțiunea sau cu critica de carte. Tinerii au fost interesați să afle cum un jurnalist începător poate să-și convingă editorul să scrie articole despre cultură și literatură, subiecte tot mai rar întâlnite în presă. Paula Erizanu a opinat că acest lucru este posibil dacă vii cu o abordare originală, iar drept exemplu a adus unul dintre articolele recente, pe care le-a scris pentru CNN.com, în care a făcut o evaluare a imobilelor fictive din câteva creații literare celebre, cum ar fi „Coliba Unchiului Tom”, „Sherlock Holmes” sau „Maestrul și Margarita”.

Jurnaliștilor tineri le lipsește curiozitatea”, a spus la rândul său scriitoarea Tatiana Țîbuleac. Fosta jurnalistă le-a recomandat tinerilor ziariști să fie cât mai curioși, să pună cât mai multe întrebări și să caute diverse modalități pentru a scrie interesant - despre literatură sau despre orice altceva. „Curiozitatea este pe gratis și ea este instrumentul vostru cel mai valoros, care nu vă costă nimic”, a conchis autoarea romanului „Vara în care mama a avut ochii verzi”.

Zilele Literaturii Române se află la cea de-a treia ediție. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Editorilor din Republica Moldova și de Editura „Cartier”.

Acest site folosește cookies

Am înțeles