Învățăm cum să-i învățăm: un program de instruire pentru trainerii ȘSAJ
Sfârșitul anului de studii 2016-2017 s-a încheiat cu un program de instruire pentru... trainerii Școlii de Studii Avansate în Jurnalism. În perioada 13-17 iunie, ei au participat la un curs de formare a formatorilor. Timp de cinci zile, cei mai buni jurnaliști și experți media, care de-a lungul anului contribuie la instruirea studenților ȘSAJ, au aflat care sunt tendințele actuale în materie de instruire a adulților, cum să-și dezvolte abilitățile pentru a deveni traineri de succes, cum să capteze atenția discipolilor și cum să transmită ceea ce știu ei altora. Trainerii au fost ghidați și instruiți de Cristina Lupu, directoare de programe la Centrul pentru Jurnalism Independent din București, România.
Trainingul a început cu o scurtă prezentare a principiilor de învățare la adulți. Instructorii au aflat cum și de ce maturii învață diferit decât copiii, cum să le captezi atenția atunci când simți că-i „pierzi” și nu te mai ascultă și ce tehnici moderne ar putea să utilizeze în timpul orelor de studii la ȘSAJ. „Trebuie să găsiți o abordare individuală pentru fiecare student. Puneți întrebări care să nu-i inhibe, încurajați-i să vorbească și oferiți-le șanse egale tuturor”, le-a sugerat Cristina Lupu. Potrivit expertei, pentru a avea rezultate mai bune, fiecare instructor trebuie să stabilească din start niște reguli și cerințe foarte clare. Tot ei ar trebui să le spună studenților și ce așteptări au. „Spre deosebire de copii, adulții sunt mai rezistenți la schimbări. Unii întâmpină greutăți și devin mai timizi decât colegii lor. Tratați-i pe discipolii voștri ca pe niște oameni maturi care au deja o experiență de viață. Încercați să identificați aceste lucruri și să-i ajutați să-și folosească experiența în activitatea lor profesională”, a adăugat ea.
Potrivit Cristinei Lupu, pentru a avea rezultate mai bune, fiecare instructor ar trebui să se adapteze la noile tehnologii informaționale și să utilizeze diverse tehnici de învățare. „Fiți în pas cu nevoile și pasiunile studenților voștri. Fiți interactivi. Încercați să utilizați diverse modalități de prezentare a informației, cum ar fi: materiale video, radio, diverse platforme mobile, exerciții și discuții în grup, dezbateri. Combinați mai multe elemente pentru a face cursul cât mai dinamic și mai interesant. Treceți pe social media”, a menționat formatoarea.
Un alt subiect, dezbătut intens, a fost despre nevoia de a-i asculta pe studenți și feedback-ul, care este esențială într-un proces de studiu. Trainerii ȘSAJ au aflat cum să-și controleze mai bine emoțiile, cum să capteze atenția discipolilor și, cel mai important, cum să-i motiveze pe studenți: „Pentru început, încercați să identificați ce a fost bine făcut. După asta treceți la comentarii și spuneți ce ar trebui de îmbunătățit într-un material jurnalistic realizat de cursanții voștri...”.
Și pentru că toate cunoștințele teoretice se asimilează cel mai bine în lucrul practic, trainerii ȘSAJ nu au făcut excepție. Pe toată durata instruirii, ei au fost antrenați în diverse activități de grup și au realizat mai multe exerciții care i-au consolidat ca echipă, dar și le-au oferit trucuri noi de lucru cu viitorii studenți.
Instructorii ȘSAJ au rămas impresionați de curs. Ei au spus că trainingul i-a ajutat să-și consolideze abilitățile pe care le aveau și să descopere lucruri și tehnici noi, pe care neapărat le vor aplica în practică. Totul - pentru binele studenților care vor veni să învețe la Școala de Studii Avansate în Jurnalism.