Prezentarea publică a lucrărilor finale, o provocare susținută cu succes de discipolii ȘSAJ

Prezentarea publică a lucrărilor finale, o provocare susținută cu succes de discipolii ȘSAJ

După ce au învățat să scrie știri, reportaje, interviuri și să realizeze propriile investigații jurnalistice, după ce nouă luni au fost instruiți de cei mai buni jurnaliști de la noi, a venit ora bilanțului - lucrările de final ale discipolilor anului academic 2017-2018. Proiectele au fost prezentate în faţa unei comisii de experți și practicieni media formată din: Vasile Botnaru, director al Biroului Radio „Europa Liberă”, Mariana Rață, producătoare TV8, Cristian Jardan, director Unimedia.md, Elena Cioina, manager media platforma www.e-sanatate.md, Dorin Scobioală, director al Casei de producție „Cat Studio” și Sorina Ștefârță, directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism.

Pentru realizarea proiectelor studenții au avut la dispoziție două săptămâni, timp în care s-au documentat, au discutat cu sursele și cu eroii articolelor, au filmat, au montat și au machetat de sine stătător lucrările. Toate, sub supravegherea și îndrumarea tutorilor, tot ei instructori la ȘSAJ: Liliana Barbăroșie, jurnalistă la Radio „Europa Liberă”, Victor Moșneag, reporter de investigație la „Ziarul de Gardă”, Alina Țurcanu, editoră la proiectul TV „Pur și Simplu” de la Radio „Europa Liberă”, Andrei Cibotaru, jurnalist TV și blogger, Diana Răilean, jurnalistă la Radio „Europa Liberă”, Lilia Curchi, redactoră-coordonatoare la revista „Natura” și Oxana Iuteș, directoare adjunctă la Internews Moldova.

Din cei zece studenți, trei au realizat materiale pentru radio, patru și-au încercat puterile în reportaje TV, alți trei au scris articole pentru print. Subiectele sociale au fost cele care au dominat interesul viitorilor jurnaliști. Astfel, Elmira Orozova ne-a informat despre situația sportului moldovenesc și ne-a spus de ce în spațiul nostru mioritic cresc tot mai puțini sportivi de performanță; Georgeta Fânaru a fost interesată să afle de ce moldovenii nu merg la medic și deseori bat alarma când deja este prea târziu; Diana Petrușan a aflat în câte sate din țară nu există medici de familie, iar Alexandra Bodarev ne-a prezentat istorii de viață ale unor persoane supraponderale și ne-a povestit cum acestea luptă cu stereotipurile.

Ion Ciobanu a discutat cu mai mulți experți și responsabili din învățământ și a aflat de la ei de ce tinerii cu deficiențe de auz au acces tot mai limitat în colegii și universităţi; Daniela Gorincioi ne-a informat despre nitrații care se conțin în fructele și legumele pe care le consumăm; Cristina Guzun a încercat să afle mai multe detalii despre generația „Peter Pan”; de la Elena Rotari am aflat care este situația drumului de centură din Comrat; Grigore Vieru ne-a inițiat în domeniul economic și ne-a povestit despre potențialul de creștere a producției industriale din țara noastră, iar Andrei Cebotari a realizat o investigație jurnalistică despre bisericile amplasate pe teritoriul mai multor spitale de stat din orașul Chișinău și a încercat să afle de ce taxele acolo sunt mai mari decât în celelalte lăcașe sfinte.

Membrii comisiei de evaluare i-au felicitat pe studenți pentru munca și efortul depuse în realizarea lucrărilor de final de an. În opinia lor, toate materialele au întrunit, într-o măsură mai mare sau mai mică, rigorile jurnalistice. Este vorba de criteriile, de care s-a ținut cont și la evaluarea proiectelor media: actualitate, acuratețe, obiectivitate, originalitate, corectitudine, echidistanță şi imparţialitate.

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent din Chişinău în parteneriat cu Şcoala de Jurnalism din Missouri, SUA, şi Centrul de Formare şi Perfecţionare a Jurnaliştilor din Paris, Franţa. ŞSAJ  fost lansată la 4 septembrie 2006 cu scopul de a pregăti jurnalişti universali pentru presa din Republica Moldova.

Acest site folosește cookies

Am înțeles