Studenții SSAJ, la prima experienţă fotografică

Studenții SSAJ, la prima experienţă fotografică

În săptămâna care se încheie sudenții celei de-a zecea promoții a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism au realizat primul lor proiect fotografic. Pentru aceasta ei au mers, împreună cu instructorul Nicolae Pojoga, în localitatea Coloniţa...

Având la dispoziţie doar aparatul de fotografiat, tinerii au încercat să transpună în imagini istoriile localnicilor. S-au întâlnit şi au vorbit cu oamenii locului și au făcut fotografii, pe care le-au prezentat instructorului ca lucrare de curs. „Am observat că în sat se efectuau lucrări de reparaţie a  drumurilor. M-am apropiat de muncitori şi am încercat să discut cu ei. Oamenii s-au arătat deschişi spre comunicare şi mi-au vorbit despre problemele pe care le au. Aşa am aflat că eroul fotografiei mele este fost combatant de război şi tată al cinci copii...”, a spus studenta Natalia Gheţu.

Cursul de fotojurnalism a început cu studierea principiilor de funcționare a camerei de fotografiat. În paralel cu însuşirea materiei tehnice, în cadrul mai multor exerciţii practice, studenţii au învăţat reguli de compoziţie fotografică şi de editare. Totodată, o atenţie deosebită a fost atrasă noţiunii de caption (legendă foto) şi normelor de scriere a acestuia. „Diferenţa dintre o fotografie de presă şi una simplă o face textul. Acesta are anumite canoane de scriere. Și anume, trebuie să conţină suficientă informaţie, încât să redea subiectul de presă. Sunt nişte norme internaţionale de scriere a acestor legende, iată de ce la curs ne concentrăm în mod deosebit asupra caption”, afirmă Nicolae Pojoga, instructorul de fotojurnalism.

O altă componentă a cursului a fost analiza unor fotografii realizate de fotografi cunoscuţi. La fel, un accent special s-a pus pe deontologie în fotojurnalism. Cursul a durat cinci zile şi a avut loc la ŞSAJ în perioada 14-18 septembrie.

Acest site folosește cookies

Am înțeles