Studenții celei de-a 16-a promoții și-au primit certificatele de studii

Studenții celei de-a 16-a promoții și-au primit certificatele de studii

Cea de-a 16-a promoție a Școlii de Jurnalism din Moldova a ajuns cu succes la final. Pe  15 august 2022, 13 tinere și un tânăr, studenți ai anului academic 2021 - 2022, și-au primit certificatele binemeritate. În cele zece luni de studii discipolii Școlii au lucrat în regim de redacție, au testat pe propria piele munca unui reporter, a unui cameraman, a unui fotoreporter și chiar a unui jurnalist de investigație. „Au fost fost zece luni în care orice efort depus, fiecare rând scris și editat au contribuit la dezvoltarea lor profesională”, a spus Maia Metaxa, directoarea Școlii de Jurnalism.

Provocări și noutăți

Anul de studii 2021-2022 a fost un an cu multe provocări, schimbări, dar și realizări frumoase. Discipolii celei de-a 16-a promoții au avut parte de un program de studii diferit de cel din anii precedenți. Pentru prima dată, cursurile au fost grupate în 12 module: MODUL 01: Introducere în Jurnalism; MODUL 02: Legislație media și deontologie profesională; MODUL 03: Audio; MODUL 04: Video; MODUL 05: Foto; MODUL 06: Online; MODUL 07: Jurnalismul specializat; MODUL 08: Investigația; MODUL 09: Managementul presei; MODUL 10: Abilități digitale; MODUL 11: Inovații în Jurnalism și MODUL 12: Practica.

În pas cu noile tendințe

Piața mass-media din Republica Moldova se află într-o continuă schimbare, iar inovația și new media au devenit termeni deja cunoscuți în breasla jurnalistică. Dacă ieri știrile de ultimă oră se citeau din paginile unui ziar sau erau privite la principalul buletin al zilei, astăzi acestea sunt scrise și consumate, preponderent, în și din mediul online. Cu toate acestea, jurnalismul clasic rămâne a fi baza jurnalismului profesionist, iar la Școala de Jurnalism din Moldova programul de studii este tocmai acea combinație dintre jurnalismul clasic și new media.

Potrivit  studiului „Piața mass-media din Republica Moldova: realități și tendințe”, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în luna martie 2022, „capacitatea întreprinderilor, inclusiv ale celor de presă, de a supraviețui pe piețele concurențiale depinde în măsură tot mai mare de capacitatea acestora de a inova, de a oferi în mod continuu produse noi sau îmbunătățite, pentru a satisface cererea tot mai diversă a beneficiarilor.”

Și Școala de Jurnalism din Moldova merge în pas cu tendințele. Pentru a ne ajusta la cerințele pieței, la Școală au fost organizate mai multe cursuri noi, cum ar fi: Rețelele sociale. Social Media Marketing; Bazele Google Analytics; Bazele SEO. A fost extinsă și lista cursurilor de specializare, iar cursul Jurnalism pe teme de cultură și artă a fost ținut în premieră la ȘJM. Adaptarea programului de studii la necesitățile pieței media este una dintre prioritățile programului complet de zece luni, implementat la Școală. Asta, pentru a le oferi cursanților noștri un spectru mai larg de cunoștințe și aptitudini necesare atât jurnaliștilor începători, cât și celor care deja lucrează în acest domeniu.

Știrea - baza tuturor genurilor jurnalistice   

O altă premieră a anului de studii 2021-2022 a fost organizarea mai multor cursuri practice, printre care „Scrierea și redactarea știrilor”, curs care, în opinia cursanților a fost unul foarte util și important. Cursul, predat de Corneliu Rusnac, redactor-șef la Radio Chișinău, s-a ținut pe parcursul a cinci luni, câte două zile pe lună. „Datorită acestui ciclu repetitiv s-au format anumite deprinderi, iar regulile de scriere a unei știri s-au întipărit foarte bine”, a menționat absolventa Veronica Țurcanu.

Sfârșitul anului 2021 a venit cu o schimbare de brand și de sediu. Școala a devenit primul rezident al Mediacor, iar acest lucru a oferit absolvenților și va oferi viitorilor noștri studenți acces la expertiză, networking, studiouri și echipament profesionist.

Provocarea anului de studii 2021-2022  

Războiul care a izbucnit la sfârșitul lunii februarie în țara vecină ne-a făcut să punem pe pauză cursurile și să inițiem mult mai devreme decât era prevăzut perioada obligatorie de practică în redacții. Astfel, stagiile, care,  de obicei, se desfășurau în luna iunie, s-au desfășurat în perioada 3-21 martie. Studenții Școlii au mers în redacțiile din Chișinău ca să-și ajute colegii. Astfel, în cele două săptămâni de stagiu, discipolii noștri au lucrat alături de jurnaliștii din redacțiile: TV8, Ziarul de Gardă, Nokta.md, CJI/Media-azi, Agora.md, Agrobiznes.md, Moldova.org, Ea.md, Newsmaker.md și TV Moldova1.

Misiunea Școlii

Școala de Jurnalism din Moldova continuă să instruiască  jurnaliști universali, care să respecte Codul de etică și deontologie profesională și să aplice în practică jurnalismul convergent, adaptându-se rapid la diverse tipuri de redacții. În cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor de studii, discipolii Școlii au semnat Codul Deontologic al Jurnalistului, prin care își asumă respectarea acestuia și manifestarea unui comportament profesional demn și responsabil în activitatea lor, activitate realizată împreună cu Consiliul de Presă din Moldova. 

Oportunități și șanse

Dacă vrei și tu să devii lider în presa din Republica Moldova, un jurnalist format conform celor mai noi tendințe în materie predare-învățare și practicare a meseriei, vino la Școala de Jurnalism din Moldova. Amintim că înscrierile la programul complet pentru anul de studii 2022-2023 continuă.

Data limită pentru depunerea dosarelor este 22 august 2022, ora 23:59. Mai multe detalii pot fi găsite aici: https://scoaladejurnalism.md/ro/admittance

Scrie-ne pe Facebook și Instagram sau pe info@scoaladejurnalism.md și noi revenim cu mai multă informație. Ne poți suna la +373 672 07 485.

Acest site folosește cookies

Am înțeles