Tineri jurnaliști ŞSAJ, instruiți în utilizarea datelor deschise
Paisprezece studenţi și patru absolvenți ai Școlii de Studii Avansate în Jurnalism au fost instruiți, în acest weekend, să folosească datele guvernamentale deschise şi să identifice subiecte de investigaţie din volume mari de date. Atelierul a durat trei zile, timp în care tinerii au lucrat cu instrumente şi cu aplicaţii ce uşurează procesul de documentare a unui articol. Evenimentul a fost facilitat de Daniel Bojin, jurnalist la RISE Project (România) şi Dumitru Lazur, expert media (Republica Moldova).
„Datele ne spun mai mult decât o sursă umană”, a menţionat la începutul atelierului instructorul Daniel Bojin. Jurnalistul a ţinut să le spună tinerilor de la ŞSAJ că era digitală a schimbat radical modul de documentare a unui subiect, deseori un set de date fiind temei de scriere a unei anchete.
„Dacă acum zece ani începeai documentarea pe teren, printre oameni, astăzi este exact invers - începi documentarea în online şi te muţi uşor în teren. Iată de ce este foarte important să ştii cu ce date lucrezi, să ştii să le interpretezi şi să înţelegi care este povestea din spatele unor cifre - deseori, la prima vedere, „banale”... Dar, de facto, datele ne pot fi la fel de folositoare ca şi sursele umane. Tot ce am lucrat la acest atelier i-a ajutat pe studenţii să înţeleagă cât de mult îi pot ajuta datele din registrul unei companii, cele din tribunale sau de la Cadastru în procesul de documentare a unui subiect. Am încercat să vedem şi cum putem uşura procesul de căutare, utilizând diverse aplicaţii”.
Pentru o mai bună înţelegere a subiectului, în cadrul instruirii s-a pus accent pe materiale și pe instrumente practice. Astfel, ghidaţi de cei doi instructori, participanţii au învăţat cum să „citească” datele, cum să le interpreteze şi să genereze grafice, şi cum să „traducă”, ulterior, această informaţie pe înţelesul consumatorului de media. „Tehnicile prezentate la curs pot fi folosite în orice material de presă, fiecare dintre participanţii la atelier având posibilitatea să îşi dezvolte propriile subiecte de investigaţie”, a menţionat în contextul dat Denis Rusu, absolventul promoţiei 2010-2011 la ŞSAJ.
„Noi, jurnaliștii tineri, avem în față sute de subiecte de investigaţie, pe care însă nu le putem realiza deoarece nu știm să facem legătura dintre oameni, firme, sume de bani și transferuri dubioase. La atelier am învățat să citim istoria din spatele cifrelor. Am deprins aplicaţii care ne ajută să facem legătura dintre diferite persoane şi instituții implicate în acte de corupţie”, a spus Denis Rusu.
Atelierul privind utilizarea datelor deschise a fost organizat în cadrul activităților Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, graţie sprijinului financiar al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Misiunea din Moldova. Evenimentul este la a treia ediţie, până în prezent în acest domeniu fiind instruiţi peste 60 de studenţi şi absolvenţi ai Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism.