Introducere în jurnalism: o invitată specială cu o viziune specială asupra profesiei
Semestrul I al anului de studii 2018-2019 a început cu inițierea studenților în universul media și bazele jurnalismului. Pe parcursul unei săptămâni, ei au aflat ce este jurnalismul de astăzi, care sunt funcțiile presei și cum să faci dintr-un subiect pe alocuri rigid o poveste citită de zeci de mii de oameni. Pe post de traineri s-au produs Sorina Ștefârță, directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism și invitata specială din România, jurnalista Georgiana Ilie.
În prima zi, studenții au fost familiarizați cu noțiunile-cheie din sfera jurnalismului, iar discuțiile s-au axat pe rolul mass-media într-o societate modernă. La fel, ei au aflat despre tehnicile de selectare a unui subiect, despre tipologia, diversitatea și gradul de credibilitate a surselor, despre rolul observației proprii și al documentării, precum și despre corectitudinea faptelor, criteriu-cheie în munca de reporter. Pe final, instructoarea a punctat și câteva dintre cele mai importante calități ale unui jurnalist. Potrivit ei, acesta trebuie să fie cât mai curios, să aibă dezvoltat spiritul critic și cel de observație, să nu se teamă să pună întrebări și să caute răspunsuri.
Cursul a continuat cu o serie de lecții susținute de Georgiana Ilie, redactoră-șefă la Școala9 și Senior Editor la „Decât o Revistă” (DoR), două proiecte media care, în doar câțiva ani, au devenit nume de referință în presa de la București. Împreună cu Georgiana Ilie studenții ȘSAJ au descoperit secretele meseriei, au fost inițiați în arta storytelling-ului și a reporting-ului, și-au spus unul altuia povești și au înțeles importanța acestora în lumea mass-media, au învățat tehnici de scriere factologică și argumentată și au aflat ce este și cum funcționează tehnologia de editare.
După ce s-au familiarizat cu activitatea și principiile DoR (revistă de jurnalism narativ care privește România de astăzi) și au aflat în ce constă proiectul editorial Școala9 (locul în care profesorii, părinții și copiii își pot recunoaște viața de fiecare zi din școală), cursanții au avut de făcut și niște exerciții: și-au imaginat cum va arăta o zi din viața lor de jurnalist, au istorisit amintiri trăite și așteptări viitoare, au realizat câte un interviu și au făcut, în scris, portretul persoanei intervievate. O parte dintre ei au participat și la un master-class cu Georgiana Ilie, organizat de ȘSAJ pentru absolvenții săi, dar și pentru toți cei interesați de storytelling - un eveniment care a fost prilej și de (re)întâlnire, și de descoperire a noilor tendințe din mass-media.
Din 17 septembrie, la ȘSAJ se va ține cursul de Jurnalism foto, cu Nicolae Pojoga.