În premieră, studenții ȘSAJ au testat elementele jurnalismului digital în redacția de știri AGORA
Lumea virtuală a devenit o parte importantă din viața noastră. Astăzi, cu ajutorul internetului, poți asculta postul preferat de radio, poți urmări în direct o emisiune TV ori poți citi cele mai proaspete știri. Pentru a-și ține cât mai aproape cititorul, ascultătorul sau telespectatorul, jurnaliștii tind să se adapteze la noile tehnologii informaționale. Cum să țină pasul cu concurența și să combine conținutul original cu viteza maximă, discipolii Școlii de Studii Avansate în Jurnalism au aflat în cadrul cursului Jurnalismul digital. Împreună cu studenții a lucrat Dumitru Ciorici, cofondator www.agora.md.
Cursul a început cu o scurtă introducere în jurnalismul digital. Studenții au aflat cum se autofinanțează un portal de știri, cum faci o platformă online profitabilă și cum se promovează conținutul web. Instructorul a explicat, de asemenea, cum se calculează audiența unui site și de ce criterii depinde creșterea sau scăderea traficului online. Tinerii au testat diverse motoare de căutare, au aflat de ce este important să ne adaptăm versiunilor mobile și care sunt caracteristicile acestui gen jurnalistic. Instructorul le-a atras atenția asupra importanței folosirii corecte a diverselor instrumente multimedia - ceea ce și deosebește jurnalismul online de cel clasic - și a menționat că un reporter ce se specializează pe online trebuie să știe cum să completeze armonios textul cu sunet, video, fotografii și grafică.
După această introducere mai mult teoretică, jurnaliștii în devenire au trecut la partea practică a cursului. În acest an, în premieră, studenții ȘSAJ au lucrat cot la cot cu echipa redacției AGORA, testând pe propria piele cum e să fii reporter online. Timp de patru zile, după ședința redacțională, ei avut la dispoziție câteva ore în care au documentat subiectele, au scris știrile, au făcut fotografii și chiar au filmat. Cele mai bune articole, realizate de discipolii școlii, au fost publicate pe www.agora.md. Pentru prima dată în cadrul acestui curs, tinerii au simulat o intervenție live de la fața locului și au realizat interviuri în studioul AGORA.
Tinerii au rămas impresionați de această experiență unică și spun că tot ce au învățat în cadrul acestui curs îi va ajuta în cariera pe care și-au ales-o. „Mi-a plăcut că am petrecut cursul într-o redacție adevărată, alături de alți jurnaliști. A fost foarte util pentru noi”, a spus la final de curs studenta Maria Șveț.
Și Dumitru Ciorici a rămas mulțumit de rezultatele cursului care, spune el, a fost și o șansă de a-și sistematiza cunoștințele. În opinia instructorului, Jurnalismul digital este „un trend și va deveni prioritar pentru toate redacțiile într-un timp nu foarte îndepărtat”. Tocmai de aceea, este foarte important ca studenții să știe din start care sunt instrumentele optime de lucru și cum își pot face produsul mai tentant pentru cititori. „M-am bucurat că experimentele din redacție, studiou și cele cu drona i-au intrigat pe studenți. Este un semn că s-ar putea să le placă mult jurnalismul”, a conchis cofondatorul portalului de știri www.agora.md.
Mâine, la ȘSAJ începe ultimul curs din acest an - Jurnalismul comunitar.