”ŞSAJ este locul unde înveţi totul despre jurnalism într-un timp foarte scurt”
BBC, CNN, Reuters, Al Jazeera, The Guardian, Infotag, Europa Liberă, Ziarul de Gardă sunt doar câteva dintre site-uri pe care le citesc în fiecare dimineaţă când ajung la birou. Este un obicei și o sarcină preluată de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism încă din primele zile de cursuri și care rămâne valabilă şi până azi.
Tot până azi sunt valabile și multe alte deprinderi profesionale necesare unui om din mass-media: monitorizarea ştirilor locale și internaționale, știrea zilei, mediatizarea unor evenimente și fapte etc. Școala îți pune bazele unei viziuni și pregătiri corecte. Astfel, după momentele enumerate mai sus, apar altele mult mai specifice, dar la fel de importante cum ar fi: respectarea eticii şi deontologiei jurnalistice, regula surselor, corectitudinea scrierii știrilor și a materialelor jurnalistice, dar şi respectarea dead-line-ului.
Am ales să fac Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism conștient și cu mari emoții. Am luat-o nu ca pe o provocare, ci pe ca o a „doua diplomă” de asigurare a cunoștințelor în domeniul mass-media. Activez într-un ONG de profil şi îmi era greu să mai fac trei ani de facultate. În acest sens, ŞSAJ este locul unde înveţi totul despre jurnalism într-un timp foarte scurt.
Îmi amintesc că în prima zi de curs domnul Vasile Botnaru a zis: „Sunteți mulți, dar puțini vor ajunge să facă jurnalism după şcoală”. Ochiul său plin de experiență nu a dat greș. Puțini din promoția noastră au rămas în mass-media. Acesta şi este paradoxul ŞSAJ: școala îți oferă informațiile și oportunitățile necesare, iar abilitățile și dorința de a continua această muncă îi aparțin studentului.
Nu vreau să vin cu gânduri de genul: a fost ușor sau greu. Aș fi ipocrită dacă aș afirma că nu a fost dificil să faci față unei agende proprii și să o combini cu cea a școlii. De asemenea, după primul articol și după primul exerciţiu practic am înțeles dacă vreau să fac jurnalism sau nu. Școala de Studii Avansate în Jurnalism își justifică denumirea - înveți de la jurnaliști adevărați meseria şi este şi o școală a vieții.
Azi muncesc la radio în calitate de coordonator de programe, iar încrederea în forţele proprii și în cunoștințele mele sunt altele. Viziunea și modul de a aprecia oamenii, faptele și informația sunt altele. Mă simt mai matură și mult mai încrezătoare în cunoştinţele pe care mi le-a oferit Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism.
sursa foto: arhiva personală