”Datorită ȘSAJ, jurnalismul a fost o întâmplare fericită”
În 2009 și-a luat licența în Relații Internaționale la USM și a plecat să descopere visul american. Peste cinci ani a revenit acasă și, pentru că era în căutarea unui nou început, a depus dosarul la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. A venit mai mult din curiozitate, înarmat cu o doză bună de scepticism - și asta deoarece nu credea că în Moldova poți face o carieră în jurnalism. Surpriza a venit odată cu absolvirea ȘSAJ, printr-o ofertă de angajare. Acum este reporter al ziarului „Adevărul” din București, administrează rubrica pentru Moldova pe pagina web a publicației și se mândrește că este parte a unei echipe corecte și profesioniste.
La ȘSAJ totul este diferit!
„Am revenit din SUA în 2015, însă nu mă vedeam lucrând în Moldova. În primele zile de „vacanță” acasă, navigând pe Facebook, am văzut anunțul despre admiterea la Școala de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ). În acel moment m-am gândit că, dacă tot am timp liber, de ce să nu profit de această șansă? Am adunat dosarul, am mers la interviu și iată că, la 1 septembrie, mă număram printre cei paisprezece studenți din cea de-a zecea promoție a școlii. Doream să-mi perfecționez abilitățile de comunicare, să învăț ceva nou într-un domeniu în care ai de unde și ai ce învăța!
Orele de la ȘSAJ m-au impresionat de la bun început. Aici, instructori interesanți și cei mai buni practicieni în domeniu predau tema într-o manieră ușor de perceput, punând accentul pe lucrul practic. Toate informațiile, sugestiile și sfaturile ce ne-au fost oferite sunt un produs al experienței lor profesionale, nu preluate din cărțile de jurnalism. Și eu mereu le spuneam prietenilor mei: „Dacă nu vă place jurnalismul, vă asigur că Școala de Studii Avansate în Jurnalism o să vă placă. Aici totul este diferit!” Mă refeream, înainte de toate, la modalitatea în care e predat fiecare curs”.
În zece luni am învățat mai mult decât în trei ani de facultate
„Orarul cursurilor este foarte bine structurat și, într-un timp relativ scurt, învățăm tot ceea ce trebuie să știe un jurnalist începător - de la cum se scrie o știre până la legislație și etică mass-media sau editare radio și video. Deosebirea dintre ȘSAJ și o facultate este că aici nu înveți teorie, ci faci multe exerciții practice! Tema pentru acasă este lucrarea practică, fie că e vorba de știre, interviu sau reportaj. Astfel, din chiar prima zi de studii vezi cu ce se mănâncă această pâine și capeți o experiență bogată de lucru în regim de redacție. Mie cel mai mult mi-a plăcut Jurnalismul TV - prin dinamica sa, dar și prin faptul că, într-un anume fel, ești regizorul propriei povești. La TV ești mereu în acțiune, printre oameni, în căutarea unor subiecte interesante. La școală am învățat să filmăm, să facem cele mai reușite stand-up-uri, să scriem texte pentru reportaje și să le montăm. Nu știu unde, în altă parte, un jurnalist poate învață meseria pe mai multe dimensiuni. Or, un absolvent al ȘSAJ este un jurnalist universal, care poate face orice îi cere producătorul sau editorul”.
Stagiul la PRO TV a fost o experiență extraordinară
”Pentru stagiul de final de an am vrut neapărat să ajung în redacția unei televiziuni - și am ales PRO TV Chișinău. A fost o experiență unică, ieșeam zilnic pe teren cu echipa, filmam subiectele „fierbinți” ale zilei. În cele patru săptămâni de stagiu, am realizat vreo zece reportaje care au apărut în principalul jurnal de știri de la PRO. Primul reportaj a fost despre o echipă de fotbal feminin din Ialoveni, care câștigase Cupa pe republică. Noi trebuia să filmăm bucuria fetelor, cum ele merg cu autocarul de la Chișinău până la Ialoveni, defilând cu acea cupă... Au urmat reportajele cu mai multă adrenalină, dar mai tragice pentru oamenii de rând. Este vorba de inundațiile din Chișinău din vara anului 2016, în mod special, cele de pe strada Albișoara, dar și inundațiile de la sudul țării. Îmi amintesc și acum momentul când, la ora 12 de noapte, am fost sunat de producătorul știrilor, care m-a întrebat dacă nu vreau să merg chiar acum la Ceadâr-Lunga, deoarece acolo apa se ridicase la un metru înălțime... Am zis „DA!” fără să gândesc măcar o clipă”.
Oferta de job a apărut atunci când mă așteptam cel mai puțin
„Într-o zi, pe când încă eram încă la cursuri, directoarea școlii, Sorina Ștefârță, ne-a spus: „Ziarul „Adevărul” de la București caută un corespondent la Chișinău. Cine dorește?”. Au ridicat mâna trei studenți, dar într-un final am rămas doar eu, ceilalți renunțând din diverse motive. Am acceptat din start funcția, căci mă tenta ideea unui programa mai lejer, care mi-ar oferi posibilitatea să fac mai multe lucruri și să nu fiu legat de scaunul de birou. Am mers la București, am semnat contractul și, pe 15 mai 2016, chiar în ajun de ziua mea, am devenit corespondentul Adevărul.ro la Chișinău. Chiar dacă pe online nu este chiar atât de impresionant ca în televiziune, uneori încerc să adaug și elemente TV în articole. Merg pe teren, filmez, apoi tot eu montez reportajul sau interviul. Toate, datorită cunoștințelor acumulate la ȘSAJ.
Școala de Studii Avansate în Jurnalism mi-a oferit șansa unei instruiri profesionale de calitate - un absolvent al ȘSAJ poate face totul: să filmeze, să monteze, să scrie texte, să fotografieze -, iar „Adevărul” îmi oferă șansa de a munci într-o echipă în care nimeni nu-mi dictează ce și cum să scriu, adică, șansa de a fi un jurnalist independent. La școală, instructorii ne spuneau mereu: „Scrieți așa, încât să nu vă fie rușine să vă uitați seara în oglindă”. Vreau să cred că nu îi dezamăgesc!”