”ȘSAJ a fost o provocare pentru mine, dar și o șansă de a obține o nouă profesie”

A făcut Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, însă a ajuns să lucreze la una dintre instituțiile de forță ale Republicii Moldova. Astăzi face parte din echipa Departamentului Comunicare și relații cu mass-media a Ministerului Apărării. Are și grad de militar - maior...  Cu presa a început să cocheteze imediat după absolvirea facultății, când s-a angajat în calitate de redactor-traducător la Agenția DECA-press din Bălți, o instituție media independentă. Anume atunci i s-a înfiripat în suflet dorința de a face jurnalism. Spera că într-o zi va deveni neapărat o reporteră de succes și că își va face studiile și în acest domeniu.

Acel „într-o zi” a venit întâmplător, în vara lui 2007, când încheia cu succes studiile de magistru în limbi mode2008rne și clasice de la US „Alecu Russo”. A adunat rapid dosarul și l-a depus la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Iar în toamna aceluiași an ea a devenit una dintre cei 16 studenți ai celei de-a doua promoții de la ȘSAJ. Vorbim despre absolventa promoției 2007-2008 - Maria Aramă, ofițer de presă la Ministerul Apărării al Republicii Moldova. 

„Chiar de la bun început am înțeles că ȘSAJ nu este o școală în sensul clasic al cuvântului. Este mai curând o redacție, în care fiecare practică jurnalismul cu adevărat. A învăța prin a face, a experimenta, a scrie, a redacta, a filma, a monta, a realiza un design - aceasta a fost și este pentru mine deviza Școlii. Acolo, în „redacția ȘSAJ”, fiecare zi își avea culoarea și unicitatea ei. Pe lângă lecțiile propriu-zise, noi, studenții, aveam posibilitatea să întâlnim oameni de vază ai jurnalismului de la noi și de peste hotare, mergeam în teren, de unde veneam cu materiale de orice gen și, cel mai important, cu multe impresii și energie”.

Zece luni de studii au trecut ca zece zile

„În acel an a fost mereu „prinsă la maximum” (în sensul bun al cuvântului) în activitățile zilnice și nici nu am simțit cât de repede s-a scurs timpul. De la cei mai buni jurnaliști și experți media am învățat cum se scrie o știre, cum se face un reportaj TV sau radio, cum să fii corect în realizarea unui material jurnalistic, cum să faci o fotografie profesionistă și cum să editezi un material video. Mai mult, am simțit pe propria piele cum e să lucrezi sub presiune atunci când editezi un ziar sau realizezi un buletin de știri. Atunci am aflat ce este deadline-ul...”.

Am legat prietenii care încă trăiesc

„Pe lângă jurnalism, la ȘSAJ am învățat că lucrul în echipă, interacțiunea cu oamenii, întâlnirile în afara serviciului completează munca fiecărui reporter și asigură succesul unei instituții de presă. De toate am avut parte la cluburile de presă, mitingurile dedicate libertății presei, vizitele în studiourile de televiziune și radio. Stagiul practic l-am făcut la postul de radio BBC, filiala Chișinău. Patru săptămâni am activat într-o redacție a unui post de radio cu renume, fiind ajutată de o echipă minunată de jurnaliști/reporteri profesioniști și oameni cu inimă mare. A fost o provocare pentru mine, dar și o șansă de a profesa în domeniu”.  

Nu am regretat niciodată această alegere

„Deși m-am „reprofilat” (de mai bine de cinci ani sunt ofițer de presă la Ministerul Apărării), jurnalismul încă face parte din viața mea. Consider că relația dintre un ofițer de presă și un reporter trebuie să fie una profesionistă, bazată pe încredere reciprocă. Iată de ce este foarte important ca ofițerul de presă să aibă experiență în jurnalism. Iar dacă vă întrebați cumva: „Este oare posibil să devii jurnalist(ă) în mai puțin de un an?”, eu zic: „Da, se poate! - cu și la ȘSAJ”. Aici într-un timp atât de scurt, poți deveni un jurnalist de calitate!”.

Acest site folosește cookies

Am înțeles