”Despre instructorii ȘSAJ aș putea scrie o istorie aparte...”
A știut mereu că va face jurnalism. Totuși, inițial a mers la o altă facultate, cea de Drept. Spune că nu regretă această alegere, deoarece toate cunoștințele acumulate în anii de studenție astăzi îl ajută în activitatea sa jurnalistică, pe care o practică reușit. Până la asta, însă, a fost Școala de Studii Avansate în Jurnalism, unde a venit în primăvara lui 2013, devenind unul dintre cei 15 studenți ai celei de-a opta promoții. După terminarea studiilor, a fost reporter la PRO TV Chișinău, iar ulterior - editor al site-ului www.protv.md. Acum este reporter politic la portalul de știri Agora.md, iar la începutul lunii iulie a devenit și prezentator al emisiunii „OffSide” - un nou proiect media online lansat de echipa Agora. Vorbim despre absolventul nostru, Mihai Avasiloaie.
Astăzi, la trei ani distanță de la absolvirea Școlii, am decis să-l întrebăm pe Mihai care sunt avantajele studiilor la ȘSAJ. Vedeți ce a punctat jurnalistul.
1. În cele zece luni, cât durează studiile la ȘSAJ, nu doar înveți jurnalismul, ci și îl practici
„Indiferent dacă este citit sau vizionat de doi sau de 20.000 de consumatori de presă, fiecare produs jurnalistic este copilul pe care ți-l educi etapă cu etapă: de la documentare la planificare și de la realizare la „ambalare”. Toate acestea le însușești la ȘSAJ - poate că singurul loc din Republica Moldova, unde se învață jurnalism de calitate într-un termen relativ scurt, unde practicieni media de cel mai înalt nivel profesional îți împărtășesc din cunoștințele, flerul și experiența lor. Trebuie doar să vrei să iei tot ce ți se dă... Cred că cel mai mare avantaj al Școlii - punctul ei forte, aș zice - este îmbinarea cu succes a teoriei cu lucrul practic, în locul unor prelegeri plicticoase. La ȘSAJ ți se explică ce este și cum se scrie o știre sau un reportaj, cum se face un interviu sau o investigație, după care ți se dă un reportofon sau o cameră de filmat și mergi pe teren să-ți realizezi materialul. Se lucrează mult în echipă, exact ca într-o redacție adevărată”.
2. Înveți exact ceea ce trebuie de la specialiștii consacrați în domeniu
„Despre instructorii ȘSAJ aș putea scrie o istorie aparte. Sunt oamenii care vin și-ți spun cum se redactează, se filmează și se montează materialele jurnalistice. Sunt oamenii care practică jurnalismul zi de zi și care știu exact cum trebuie să fie o știre pentru a fi inclusă în buletinul de știri la radio sau la TV. A fost o mare șansă și o mare onoare să lucrez alături și împreună cu Vasile Botnaru, Alina Radu, Nadine Gogu, Artur Corghencea, Angela Ivanesi, Dorin Scobioală, Dumitru Marian, Liliana Barbăroșie, Petru Macovei, Liliana Nicolae, Nicolae Pojoga și mulți alții. Cel mai important detaliu este că mulți dintre instructorii ȘSAJ sunt și managerii diverselor instituții media și te pot angaja imediat după absolvirea școlii. După Școală, poți fi orice: reporter, editor, cameraman, fotoreporter sau prezentator. Poți lucra în televiziune, la radio, scrie pentru un ziar sau o revistă sau, de ce nu?, gestiona propria afacere media. E perfect, nu?”.
3. La ȘSAJ înveți să fii un jurnalist universal
„De la știre și până la realizarea propriului ziar comunitar - acesta este drumul pe care îl parcurge fiecare student al ȘSAJ. Unii pornesc de la zero, alții cu mai multe cunoștințe în domeniu, dar toți sunt egali în fața instructorilor. Am învățat să fim jurnaliști universali. Știm să filmăm și să montăm singuri un reportaj TV, să edităm un material pentru radio, să machetăm o pagină de ziar, să creăm infografice și să realizăm cele mai calitative și creative fotografii. Dovadă și faptul că tot ceea ce am învățat la școală aplic în munca mea de zi cu zi”.
4. Deprinzi instrumentele prin care obții informația de interes public
„Se spune că un om informat este un om protejat. La Școala de Studii Avansate în Jurnalism am învățat ce drepturi am ca reporter și cum pot obține orice informație - dar, mai ales, informațiile care interesează opinia publică”.
5. Îți faci prieteni noi și legi relații de durată
„Nu cred că sunt primul și, probabil, nici ultimul absolvent, care spune că la ȘSAJ se creează relații profesionale trainice, dar și prietenii care durează și... chiar se leagă destine. Sunt mândru că fac parte din marea familie a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, care numără în prezent peste 160 de absolvenți”.
6. Între oportunități și sacrificii
„Jurnalismul înseamnă multe oportunități, dar vine și cu mici sacrificii. În plus, dacă nu ai atitudine, atunci jurnalismul nu este pentru tine. Jurnalismul trebuie să scoată în evidență problemele și să facă mai bună lumea în care trăim”.
sursa foto: agora.md