”La ȘSAJ am învățat că trebuie să fiu mereu cu ochii deschiși și cu urechile ciulite”

Școala de Studii Avansate în Jurnalism este o școală de rezistență, unde înveți lucruri noi, dar și te descoperi pe tine însuți, unde-ți faci prieteni, care cred în tine mai mult decât tu însuți, dar care-ți dau, totodată, peste nas atunci când greșești pentru că jurnalismul nu e doar mângâiere pe cap, dar și un pic de „tras de plete”.

 

În ziua interviului pentru admitere, venisem de la Bălți. Era o zi ploioasă. Îmi amintesc că îmi tremurau mâinile. Nu știu dacă de emoții sau de frig. Am încetat să tremur când membrii comisiei m-au întrebat de ce vreau să devin  jurnalist. Am refuzat să răspund. Mi se părea banal să spun „este visul meu din copilărie”, mai ales că nu era. Nici să inventez o istorie puțin credibilă, n-am vrut.

 

Cele zece luni de studii au fost pline de evenimente și informații pe care trebuia să le asimilăm într-o perioadă relativ scurtă. La început, aveam senzația că o să-mi explodeze capul. Dar n-am stat o clipă să-mi plâng de milă.

 

La ȘSAJ, am luat pentru prima oară în mână un aparat foto sau o cameră video. La lecțiile de editare video  mi-am spus că nu voi putea face asta ca e prea tehnic si complicat. Dar cum „ochii  sperie iar  mâinile bucură”, în scurt timp am însuşit tot şi chiar am descoperit că îmi place.

 

Era curios să urmăresc  cum zilnic câte o colegă renunța la pantofii cu toc. Eu n-am renunțat. Pentru că nu am purtat niciodată. În schimb am descoperit cât de captivant poate fi mersul pe jos.

 

Venind de la Bălţi, cunoșteam foarte prost Chișinăul. Şi asta îmi dădea mari bătăi de cap. Timp de un an însă l-am cutreierat în lung şi în lat.  ȘSAJ-ul  m-a „plimbat” practic prin tot oraşul, făcându-mi cunoștință până și cu locurile preferate ale oamenilor străzii.

 

Școala de Studii Avansate în Jurnalism a deschis o nouă filă în viața mea, o nouă provocare, căreia sper că am reușit să-i fac față.

 

Olga Bulat

Acest site folosește cookies

Am înțeles