”La Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism am învăţat că visele pot deveni realitate şi niciodată nu trebuie să spui ”Niciodată!”

Aveam 28 de ani, o facultate de jurnalism în spate, o familie deja creată, un copil mic şi un job. Lucram într-o companie de securitate, dar simţeam că ar trebui să fac altceva. Aveam nevoie de o schimbare. Chiar în acel moment o bună colegă şi prietenă mă întreba: „De ce nu aplici la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism?” „Să las job-ul şi să fac şcoală? Eu? La 28 de ani? Niciodată!” am răspuns eu. Cu toate acestea zilnic mă tot bântuia un gând: „Ce-ar fi, totuşi, să încerc? Ce-ar fi să iau totul de la capăt?”  Zis și făcut. A doua zi am adunat actele necesare pentru dosar. Şi iată, la 1 septembrie 2011 deveneam şi eu studenta Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism.

La Școala de Studii Avansate în Jurnalism am înțeles ce este cu adevărat o știre, un reportaj, un interviu și un articol. Și asta pentru că nu am învățat din cartea de jurnalism, dar de pe teren. Chiar din prima zi de școală Vitalie Dogaru, atunci instructorul cursului Introducere în Jurnalism,  ne-a repartizat în grupuri a câte trei persoane, ne-a dat o oră la dispoziție și ne-a spus: „Mergeți în teren și îmi aduceți fiecare câte cinci știri!”  La început a fost greu. Ne rușinam parcă să ne apropiem de oameni, să le cerem o părere, să le adresăm o întrebare. Cu timpul însă am învățat să fim mai îndrăzneți, mai curajoși. Am învățat să punem întrebări incomode și să vedem ceea ce alții nu văd. Am învăţat că în jurnalism nu trebuie să existe emoţii, iar părerea ta – NU contează.

După cele nouă luni de studii a venit şi timpul stagiului practic. Am fost repartizată la Pro TV.  „O, Doamne!”, am zis eu. Și iată aici a început adevărata muncă de reporter.  Îmi aduc aminte şi azi de primul meu reportaj. Un reportaj adevărat, care urma să fie difuzat la ştiri. Era vorba despre Noaptea Muzeelor.  Au urmat multe alte evenimente și subiecte despre care am scris. După cele patru săptămâni de stagiu practic am primit o ofertă de angajare şi am rămas la PROTV ca şi editor al portalului de știri www.protv.md.  

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism m-a schimbat ca şi personalitate. Am învăţat că uneori visele pot deveni realitate şi că niciodată nu trebuie să spui „Niciodată!”

Veronica Marin

Acest site folosește cookies

Am înțeles