Jurnalismul de revistă, cursul la care studenții creează o publicație adevărată

Jurnalismul de revistă, cursul la care studenții creează o publicație adevărată

Care este specificul jurnalismului de revistă? Prin ce se deosebește o revistă de un ziar? Cum să atragem atenția cititorului de azi și care sunt elementele-cheie ce fac atractivă o publicație periodică? Sunt doar câteva întrebări la care discipolii ȘSAJ au răspuns în cadrul cursului Jurnalism de revistă. Cea care i-a inițiat în lumea revistelor a fost Ludmila Andronic, expertă în comunicare.

Cursul se ține la Școala de Studii Avansate în Jurnalism al doilea an consecutiv. Respectiv, deja a doua promoție de studenți se bucură de faptul că au șansa de a însuși câteva dintre cele mai interesante secrete ce se ascund dincolo de coperta unei reviste moderne, fie ea mondenă, de business sau de cultură. În cele trei zile de curs discipolii au discutat cu Ludmila Andronic despre conceptul și specificul unei reviste, au aflat de ce este importantă echilibrarea conținutului, a rubricilor, și a imaginilor, și care sunt elementele ce fac atractiv un astfel de produs media. Potrivit instructoarei, „o revistă de succes trebuie să fie gândită ca o afacere”.

Momentul culminant al cursului a fost, așa cum se practică la ȘSAJ, exercițiul practic. Și anume, studenții au avut de realizat, de sine stătător, propria revistă - de la concept până la machetare și tipărire. Pentru prima dată, ei au simțit cum funcționează o redacție. Au format echipa de reporteri, au delegat un redactor-șef și au început planificarea. După o săptămână în care au scris și au adunat toate materialele, când revista a fost scoasă de sub tipar, ei au recunoscut că nu le-a fost deloc ușor. Cu toate acestea, tinerii ȘSAJ s-au descurcat destul de bine.

Studenta Elmira Orozova, cea care a fost și redactora-șefă, spune că revista, pe care au intitulat-o „LꞌART DE VIVRE”, a reprezentat munca unei echipe întregi. „Efortul este vizibil prin ceea ce am reușit să creăm. A fost destul de greu, dar foarte interesant și captivant în același timp”, a conchis tânăra jurnalistă. 

La sfârșit de curs, Ludmila Andronic i-a felicitat pe studenți pentru produsul final și i-a încurajat să continue ceea ce au început în această toamnă la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. „Nu renunțați la visele voastre. Debutul este mereu greu. Dar niciodată să nu vă fie frică de eșec”, a adăugat instructoarea.

Acest site folosește cookies

Am înțeles