Bloggingul și vloggingul, două forme de jurnalism însușite cu interes de studenții și studentele ȘSAJ
Bloggingul și vloggingul, două trenduri online pentru a te face auzit și cunoscut, s-au transformat în ultimii ani într-o adevărată industrie mediatică. Bineînțeles, acestea nu puteau să lipsească din programul studenților/-telor de la ȘSAJ. Prin ce se deosebește un blog de un vlog? Cum a reușit conținutul video să revoluționeze și să restructureze blogurile, prin simpla utilizare a telefoanelor mobile și a live-urilor pe rețelele sociale? Despre aceste și alte aspecte cursanții/-tele au aflat de la bloggera Diana Guja și vloggera Alina Andonache.
Pentru început, studenții/-tele au învățat ce este bloggingul și care este relația acestuia cu jurnalismul, precum și ce este limbajul catchy. Apoi, au fost familiarizați/-te cu practicile de blogging și au identificat mai multe tipuri de bloggeri. După ce au acumulat cunoștințele și abilitățile necesare, discipolii/-lele au lucrat în echipe, în postura de viitori/-toare blogger/-e. Au ales un nume de blog, au discutat despre structură, conținut, design, etc., au pus totul pe hârtie pentru ca, în viitorul apropiat, unii/unele dintre ei/ele să-și lanseze propriul site și să bucure publicul cu postări de calitate.
În cadrul celui de-al doilea curs, Alina Andronache, autoarea Vlogului unei Mame Feministe, le-a povestit celor de la ȘSAJ despre evoluția spectaculoasă pe care a cunoscut-o videoblogingul, imediat ce textul a început să fie înlocuit cu imaginea. La final, toți participanții au realizat un material video despre drepturile salariaților și cazurile de discriminare la locul de muncă.
În opinia celor două instructoare, atât bloggingul cât și vloggingul reprezintă un mod de exprimare liberă și un jurnal al zilelor noastre, o relatare diferită a lucrurilor, un fel de a te promova în mediul online și a vorbi deschis despre ceea ce te frământă și, nu în ultimul rând, o posibilitate de a atrage venituri suplimentare.