Jurnalismul Radio: de la editarea sunetelor la Audio Storytelling și Podcast

Jurnalismul Radio: de la editarea sunetelor la Audio Storytelling și Podcast

Particularitățile jurnalismului radio, diferențele dintre un text scris pentru un ziar și unul pentru radio, etapele parcurse pentru realizarea unei emisiuni radiofonice, formatul acesteia și modul de transmitere, editarea sunetului, competențele necesare unui om de radio și conduita acestuia – sunt temele pe care le-au însușit studenții/-tele ȘSAJ la cursul de Jurnalism Radio. Timp de aproape o lună, tinerii/-rele au fost ghidați/-te de instructorul Sergiu Tudos și jurnalistele de la Radio „Europa Liberă” Liliana Barbăroșie, Diana Răilean și Natalia Sergheev.

Cursul a fost divizat în câteva module. Pentru început, sub îndrumarea lui Sergiu Tudos, viitorii/-oarele jurnaliști/-iste au însușit posibilitățile tehnice în crearea unui produs radio și lucrurile de care trebuie să țină cont atunci când au de realizat un material radiofonic: opțiunile de editare a sunetului prin programe digitale, aspectele editoriale, abordarea pe teren, ambianța și apropierea de eventualii interlocutori. Apoi, Liliana Barbăroșie i-a inițiat pe studenți/-te în arta jurnalismului radio: le-a prezentat informații practice despre felul în care se structurează o știre radio, despre efemeritatea informației, secretele de captare a atenției radioascultătorilor și relatarea clară a subiectelor. Diana Răilean, la rândul ei, le-a vorbit cursanților/-telor despre Audio Storytelling, învățându-i/-le cum să facă povești de radio captivante transpunând în practică abilitățile tehnice deja asimilate. Tinerii/-rele au muncit pe post de povestitori/-oare, au făcut producții de sunete sofisticate și au realizat că jurnaliștii/-tele au un cuvânt greu de spus în schimbarea mentalităților.

Cursul a finalizat cu trei zile de formare pe tema podcasturilor, un produs media util și comod de consumat care devine din ce în ce mai popular. Modulul a fost oferit de Natalia Sergheev, absolventa Școlii, care le-a dezvăluit studenților/-telor secretele noului trend în media.

Următorul curs la ȘSAJ este Jurnalismul TV, structurat și el pe câteva module: Editare video, TV Newsroom și Video Storytelling.

Acest site folosește cookies

Am înțeles