”Jurnalismul nu tolerează lenea și frica”
Este pasionat de fotbal, iar interesul pentru jurnalism i-a încolțit încă fiind elev în clasele primare, când citea de la cap la coadă ziarul „Sport-Curier” și visa cum odată, când va crește mare, va scrie și el cele mai interesante și captivante reportaje de la diverse meciuri de fotbal. Cu timpul, însă, visul s-a cam rătăcit printre multe alte gânduri, dorințe și aspirații. Astfel că după liceu și-a continuat studiile la facultatea de Agronomie din cadrul Universității de Stat din Comrat.
Totul s-a schimbat după ce a participat la un training pentru reprezentanții societății civile, încă din timpul facultății eroul nostru colaborând cu o asociație obștească din autonomia găgăuză. La acel training, a cunoscut mai mulți ziariști și a înțeles că șansa de a-și realiza visul din copilărie nu este pierdută, doar că ar trebui să facă studii specializate. Iar la scurt timp, s-a înscris la Școala de Studii Avansate în Jurnalism unde, spune el, a reușit să „fure” meserie de la cei mai buni jurnaliști din țară. Este convins că toate cunoștințele pe care le-a acumulat în timpul celor zece luni de studii îl vor ajuta să devină un adevărat profesionist în domeniu. Vorbim despre Petru Garciu, absolventul promoției 2015-2016 al ȘSAJ, în prezent - reporter la portalul de știri www.gagauzmedia.md din Comrat.
Visele devin realitate. Dacă vrei...
„În anul 2015 am absolvit Facultatea de agronomie a Universității de Stat din Comrat. În paralele, încă din studenție, lucram ca ofițer de presă la organizația neguvernamentală „PILIGRIM-DEMO”. Chiar dacă nu aveam experiență în domeniu, anume acolo am început să scriu primele comunicate de presă și știri. Într-o zi, directorul organizației m-a întrebat dacă nu cumva aș vrea să fac niște cursuri de specialitate în jurnalism, recomandându-mi Școala de Studii Avansate în Jurnalism. M-am gândit că nu are rost să mai fac niște cursuri, mai ales că lucram deja. Totul s-a schimbat după ce am participat la Școala de vară a tinerilor lideri.
Timp de cinci zile, împreună cu mai mulți tineri din diverse regiuni ale țării, am învățat să ne dezvoltăm abilitățile de lider. Am fost instruiți în managementul proiectelor, marketing politic, relații publice, PR și multe alte lucruri interesante și foarte utile unui tânăr. Și tocmai la acest training am înțeles că am nevoie de mai multe cunoștințe în domeniu, dar și de noi provocări. Școala de Studii Avansate în Jurnalism s-a dovedit a fi locul perfect pentru asta, căci ea este o platformă foarte bună fie pentru cei care fie vor să-și schimbe specialitatea și să învețe o profesie nouă, fie pentru cei care vor să-și îmbunătățească aptitudinile în arta scrierii și a comunicării. Am adunat dosarul și în septembrie 2015 eram deja student la ȘSAJ”.
Școala de Studii Avansate în Jurnalism oferă șanse egale tuturor
„Ai înnebunit? Cum vei învăța în limba română?!.”, cam așa au reacționat mai toți prietenii, colegii și rudele mele, atunci când au aflat că am depus dosarul la ȘSAJ. Sincer să fiu sincer, nici eu nu eram sigur că voi reuși să fac față acestei provocări, mai ales că nu vorbeam deloc limba română. Frica și neîncrederea au dispărut odată cu începerea cursurilor. Sunt foarte recunoscător instructorilor Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, care mi-au explicat mereu, atunci când nu înțelegeam prea bine terminologia sau ceea ce se discuta în sala de curs. Le mulțumesc și colegilor care îmi răspundeau la toate întrebările, uneori banale și mai ciudate...”.
M-am simțit ca într-o familie
„Confort, bunăvoință și căldură - aceasta este atmosfera care domină la ȘSAJ. În cele zece luni cât au durat cursurile, școala a devenit pentru noi o a doua casă. Și acum țin minte cum stăteam până la miezul nopții pentru a pregăti materialele la cursurile de Jurnalism radio sau TV. A fost cea mai frumoasă perioadă când noi, tineri și neliniștiți, făceam primii pași în profesia de jurnalist. Trebuie să recunosc în același timp că - așa cum se întâmplă adesea - abia când am început să lucrez am înțeles cât de mult am învățat la ȘSAJ și cât de calitative sunt aceste cursuri.
Mă bucur enorm că într-un timp relativ scurt, de doar zece luni, am învățat atât, cât nu aș fi reușit nici în patru ani de facultate. Azi, în era tehnologiilor informaționale, un jurnalist trebuie să știe să facă orice: să scrie o știre, să filmeze și să monteze un reportaj pentru radio sau TV, să macheteze o pagină de ziar, să facă fotografii calitative, să creeze infografice și să știe cum să-și promoveze articolele pe social media. Școala de Studii Avansate în Jurnalism te învață toate aceste lucruri”.
După absolvire, am decis să revin la Comrat
„Am decis să revin acasă, deoarece am vrut să fiu util aici, în localitatea în care m-am născut. Vreau să contribui la schimbarea și poate la îmbunătățirea calității presei din Găgăuzia. Am norocul să lucrez într-o redacție de profesioniști. Portalul de știri www.gagauzmedia.md este o platformă perfectă pentru dezvoltarea mea profesională. Cel mai important este că sunt liber să scriu despre ceea ce vreau, fără ca să-mi dicteze cineva, iar pentru un jurnalist tânăr acest lucru este vital.
Toamna trecută am început să colaborez și cu echipa de la RISE Moldova. Am participat la realizarea a două investigații jurnalistice și sper să mai continuu. Am considerat dintotdeauna că acest gen, jurnalismul de investigație, este cel mai greu. De aceea, sunt foarte mândru că am lucrat alături de o echipă de profesioniști și le sunt recunoscător băieților de la RISE pentru răbdare, încurajare și sfaturi utile.
Astfel, într-un timp relativ scurt - doi ani, cât a trecut de la absolvirea facultății - pot să spun că viața mea s-a schimbat la 180 de grade. Am renunțat la monotonia și plictiseala zilnică în favoarea unor emoții constante. Jurnalismul nu tolerează lenea și frica, în schimb, te face să trăiești într-o lume a evenimentelor și a adrenalinei”.