”Școala de Studii Avansate în Jurnalism oferă șanse egale tuturor”

Este pasionată de muzică și sport, iar din copilărie visa să devină jurnalistă și, la doar patru ani, improviza în fața oglinzii interviuri și reportaje TV... Însă drumul spre visul ei a fost unul destul de lung. Astfel, până a veni la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, a absolvit două facultăți - limbi străine la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Economie și Management la Academia de Administrație Publică -, a lucrat ca traducătoare la Asociația Nevăzătorilor din Moldova. Dar gândul de a face jurnalism o urmărea mereu. Vorbim despre Xenia Siminciuc, absolventă a promoției 2008-2009, ofițer de comunicare în Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

„Întotdeauna am știut cât de grea este munca unui reporter - fie că lucrează la radio, în presa scrisă sau la televiziune. Totuși, mă vedeam mereu parte a acestui proces interesant și foarte captivant. Voiam să văd cum funcționează lumea dincolo de pagina unui ziar, de undele radio sau de ecranul TV. Visul a început să prindă contur exact atunci când am aflat că la ȘSAJ a început admiterea pentru un nou an de studii. Am fost foarte entuziasmată, deși gândul că sunt slab văzătoare îmi diminua speranța că voi fi admisă... Când campania de admitere era deja pe ultima sută de metri, am discutat foarte serios cu soțul meu și împreună am decis că, cel puțin, merită să încerc. Zis și făcut!”.

M-am străduit foarte mult pentru a face față provocărilor

„Îmi aduc aminte și azi de interviul de admitere. A fost destul de complicat, mai ales că nu știam cum vor reacționa membrii comisiei atunci când mă vor vedea... După o rundă de întrebări și răspunsuri, a urmat întrebarea de care mă temeam cel mai mult: „Cum te vei descurca?”. „Voi face tot ce pot ca să reușesc”, am răspuns eu. Și iată că, în septembrie 2008, mă număram printre cei 17 studenți admiși la studii la ȘSAJ. Eram foarte fericită, iar nivelul de încredere în forțele proprii a crescut de câteva mii de ori! În anul care a urmat, totul a fost posibil datorită faptului că mi s-a oferit șansa de a învăța la una dintre cele mai bune școli de jurnalism din țară. Dacă ei au crezut în mine, de ce să nu o fac și eu?!.”.

Școala mi-a schimbat viziunile și m-a călit ca personalitate

„Înțelegeam foarte bine că admiterea este doar un prim pas și că nu-mi va fi ușor, mai ales că nici nu vorbeam bine limba română. I-am rugat pe colegi și instructori să mă ajute și, cu multă muncă, am reușit să o învăț. Și chiar sunt mândră de mine astăzi! O altă provocare a fost tehnica de specialitate, căci la ȘSAJ se face mult exercițiu practic, iar noi, studenții, trebuia să acționăm ca reporteri adevărați. Când alergam prin oraș în căutarea celor mai interesante știri și reportaje, aparatele foto, video și reportofoanele mi-au dat mari bătăi de cap.

Însă am încercat să nu mă plâng că este greu. Am fost ajutată mereu de colegi și încurajată de instructori, fapt pentru care le mulțumesc tuturor. În cele zece luni cât am fost studentă am fost tratată corect și egal, nu am fost discriminată și nici favorizată. Am realizat de rând cu ceilalți lucrările pentru radio, print sau TV și am respectat cu strictețe deadline-ul, lucru foarte important pentru jurnaliști...”.

Jurnalismul a început să trăiască în mine

„Experiența și cunoștințele pe care le-am acumulat la ȘSAJ m-au ajutat ulterior să realizez o investigație ce a zguduit sistemul putred al ocrotirii sănătății din țara noastră. Este vorba de un studiu publicat în martie 2015 de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, despre situația copiilor care se nasc cu malformații congenitale în Republica Moldova și cum corupția din spitale îi ucide. Mi-aș dori ca jurnaliștii de la noi să abordeze cât mai des și cât mai mult problemele sensibile ce există în societate. Cred că doar așa vom putea schimba lucrurile”.

La ȘSAJ am cunoscut oameni care schimbă Moldova

„În cei aproape opt ani care au trecut de la absolvirea Școlii, am lucrat mai mult în presa scrisă. Din 2014 sunt ofițer de comunicare în Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului și, chiar dacă nu practic jurnalismul clasic, continuu să comunic cu toți colegii mei, dar și cu mulți dintre absolvenții ȘSAJ. Suntem o familie foarte mare! Încercăm să colaborăm cu diverse instituții și organizații pentru a promova cât mai mult drepturile omului. Cine știe, poate vom iniția un curs și pentru studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism!

Sunt nespus de fericită că Școala de Studii Avansate în Jurnalism a fost în viața mea. Acolo am cunoscut oameni care schimbă Moldova. Acolo am învățat să fiu puternică și să nu cedez provocărilor. Căci Școala oferă șanse egale tuturor”.

Acest site folosește cookies

Am înțeles